Print

Eltefritt grovt speltbrød

Et kjempegodt og enkelt grovbrød

porsjoner 1 brød

Ingredienser

  • 200 gr siktet rugmel
  • 400 gr grov sammalt spelt
  • 1 ts tørrgjær
  • 2 ts salt
  • 30 gr linfrø
  • 40 gr hirsefrø kan byttes med andre kjerner/frø
  • 5 dl vann romtemperert
  • 1 håndfull havregryn

Instruksjoner

  1. Bland mel, gjær, salt, linfrø og hirsefrø. Bland i 5-5,5 dl romtemperert vann. Sett plast på bakebollen, legg over et kjøkkenhåndkle og sett på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

  2. Ha bakepapir på en ren flate og ha godt med mel på bakepapiret før du heller deigen ut på papiret. Brett deigen og legg den så med brettesiden ned på det melede bakepapiret. Har du en hevekurv kan du legge det brettede brødemnet i en godt melet kurv med brettesiden ned. La etterheve på benken i 1,5-2 timer.

  3. Når brødet har hevet på benken i 1-1,5 time kan du sette jerngryta i ovnen og skru den opp til 250 grader Når ovnen og kjelen er blitt varm, etter ca 30 minutter, skal brødet inn i ovnen - nå er det på tide å arbeide raskt. Ta ut kjelen, ta av lokket og strø i en håndfull havregryn. Hell brødet over, slik at brettesiden kommer opp, sett på lokket og ha kjelen tilbake i ovnen.

  4. La brødet stå i 30 minutter, ta deretter av lokket og skru ned varmen til ca 200 grader. Brødet skal nå stå i ca 15 minutter. Avkjøles på rist og nytes.