Lunsj, Middag, Vegetar

Vegetarburger

Det har blitt mer og mer vegetar på bloggen, og det kommer det til å fortsette med. Jeg er glad i kjøtt, men ser absolutt den miljømessige fordelen med å kutte ned noe. Jeg ser også at det er veldig mye spennende og god vegetarmat å prøve ut, og det utvider mulighetene enormt. Lommeboka syns forøvrig også det er ganske fint, for det finnes mange ganske billige plantebaserte proteiner. I det siste har den sorte bønnen vært en favoritt, men det har dere kanskje fått med dere, dere som følger med.

Dagens rett – en digg veggisburger – er også basert på denne herligheten. Jeg har prøvd den ut et par ganger med mer eller mindre hell, men digg på smak har den nå vært hver gang – og det betyr bare at jeg har lært et og annet tips og triks.

Hva gjelder burgerbrød kan jeg jo selvfølgelig anbefale hjemmelagde burgerbrød, men skulle du ikke orke eller gidde eller ha tid til det kan jeg på det sterkeste anbefale Meny sine brioche brød, laget i butikk. Ja, det er 4 stk for 35 kroner, men det er så totalt verdt det – de er helt magiske.

Som tilbehør kan jeg virkelig anbefale en god hjemmelaget ketchup og en slaw av et slag, i kombinasjon med burgeren, brødet og en halv avokado får du både mye gode næringsstoffer og en superdigg burger.


BønneburgerIMG_7405_Fotor

Ingredienser
2 bokser sorte bønner (570gr)
 ½ gulrot – finhakket
2 fedd hvitløk – finhakket
1 rød chili – finhakket
10 gr pepperrot – finhakket
 ½ liten/medium grønn paprika – finhakket
 ½ medium løk – finhakket
1 ss maizenaIMG_7400_Fotor
1-2 ss vann
1-3 ss valgfritt krydder: salt, pepper, chili explosion, pommes frites/grillkrydder, paprika, røkt paprika eller noe annet.
1 skive brød i små biter
eventuelt litt mel

Skru ovnen på 200°C. Finhakk alle grønnsakene. Dersom du har en veldig saftig paprika kan det lønne seg å tørke litt av paprikaen før du har grønnsakene over bønnene. Skyll bønnene godt, ha de over i en bolle og knus godt med en gaffel. Skjær opp en brødskive i små terninger. Bland maizena, vann og krydder. Hva slags krydder du velger bør avhenge av ønsket smak og styrke. Ønsker du noen enkle burgere kan det holde med røkt paprika, salt og pepper. Eller du kan tilsette typiske grillaktige krydder for en ekstra smak av sommer og sol. Er du av den mer eksperimentelle typen kan du gjerne prøve deg frem med noe helt annet. Ønsker du en burger med litt ekstra «fart» kan du ha litt siricha eller lignende chilisaus i maizenablandingen. Hold gjerne litt igjen med saltet og smak til underveis. Det er heller ikke noe i veien med å tilsette mer krydder etter du har blandet sammen burgerne.

IMG_7414_FotorIMG_7421_FotorIMG_7422_FotorIMG_7431_Fotor

Bland alle grønnsakene i de moste bønnene. Ha i maizenablandingen og bland godt. Tilsett til slutt brødterningene. Dersom deigen nå er veldig løs og våt kan du tilsette litt mel, 1 ss av gangen. Det skal være en sammenhengende deig som er lett å forme og som holder formen når deigen er fordelt – uten at den flyter ut. Pass alikevell på å ikke tilsette for mye mel. Det er unødvendig og vil antageligvis føre til tørre burgere. Del deigen i 4 stykker og form til fine burgere.

IMG_7436_Fotor

IMG_7453_Fotor

Du kan steke burgerne på forskjellige måter, grill eller i ovnen. Velger du ovn kan du ha burgerne over på et bakepapir og steke de 10-15 minutter på hver side i 200°C. Dersom du velger å grille burgerne vil jeg anbefale å forsteke de i ca 5 min på hver side i ovnen, deretter steke de på aluminiumsfolie på grillen. Pass i så tilfelle godt på, da de fort kan bli litt brent.

Du kan selvfølgelig toppe burgerne med hva du vil, men jeg vil virkelig anbefale hjemmelaget ketchup, cole slaw og avocado, det er en helt uslåelig kombinasjon!


IMG_7458_Fotor

Bon appétit 

Vegetarburger

Aktiv tid 10 minutes
Passiv tid 20 minutes
Total Time 30 minutes
porsjoner 4 burgere

Ingredienser

 • 2 bokser sorte bønner
 • 0,5 stk gulrot
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 stk rød chili
 • 10 gr pepperrot
 • 0,5 liten grønn paprika
 • 0,5 medium løk
 • 1 ss maizena
 • 1 ss vann
 • 1-3 ss div krydder
 • 1 skive brød
 • evt litt mel

Instruksjoner

 1. Finhakk grønnsakene, mos bønnene, bland maizena, vann og krydder og skjær brødet i små terninger. Tørk lett av de finkuttede grønnsakene med et tørkepapir.
 2. Bland grønnsakene i de moste bønnene. Ha i mazenablandingen og bland godt. Tilsett brødet. Smak eventuelt til med mer krydder. Bland i litt mel dersom blandingen nå er alt for utflytende og klissete.
 3. Del deigen i 4 like store deler og form til fine burgere. Stek i forvarmet ovn på 200 grader i 10-15 minutter på hver side. Dersom du ønsker kan de fint grilles, men i så tilfelle bør de forstekes i ovnen i ca 5 min på hver side.

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)