Tacopai er trolig noe av det første jeg lærte meg å lage og er blitt en av mine signaturretter. Den er lett å lage, barnevennlig og har mange variasjonsmuligheter – både i fyll og deig. Fyllet i denne oppskriften er helt basic, så her er det mange variasjonsmuligheter! Oppskriften er funnet i mamma og pappas kokebok og ble fort en familiefavoritt. En så stor favoritt at min bror hadde små tacopaier som forrett i sin konfirmasjon. Det fungerte overraskende bra!
Før laget jeg alltid denne med fint hvetemel, hvilket selvfølgelig fungerer veldig bra. Det siste året har jeg fokusert på å bli sunnere og som en del av det har jeg i stor grad sluttet å bruke hvetemel til hverdags og byttet det ut med grovere meltyper. I dette tilfellet fungerer det veldig fint og jeg har prøvd med mange forskjellige meltyper. Dette er min favoritt, men prøv deg gjerne frem!
Nederst på siden er et sammendrag og utskriftvennlig versjon av oppskriften.
Paibunn
Ingredienser
♥ 50 gr meierismør – romtemperert
♥ 155 gr fibramel – 3 dl
♥ 55 gr havremel – 1 dl
♥ 2 ts bakepulver
♥ 1½ dl melk
Sett først ovnen på 200°C.
Bland mel og bakepulver i en bakebolle. Kna inn romtemperert smør til du får fine tørre «melklumper». Ha i melken og rør godt om. Jo mer du rører, jo fastere blir deigen – selvfølgelig til et visst punkt. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok om du har.
Får du en veldig løs deig går det helt fint. Du kan prøve å blande inn litt mer mel, men så lenge den er fast nok til å kna ut i formen fungerer den fint.
Sett plast på bollen og la deigen stå til fyllet er ferdig.
Tacofyll
Ingredienser
♥ 1 stor løk – finhakket
♥ 1 fedd hvitløk – finhakket
♥ 400 gr karbonadedeig eller kjøttdeig
♥ ca 200 gr sjampinjong – i biter
♥ tacokrydder – 1 pk eller etter smak.
Finkutt løk, del sopp i store biter. Fres løken i panna til den er myk og blank. fordel løken ut mot sidene og tilsett kjøttet. Brun kjøttet godt før du har i soppen. Ha i krydder, jeg brukte 4-5 ss med hjemmelaget krydder(min «verson» kommer på mandag!), men smak deg gjerne frem. Hell over litt vann, så krydderet får blandet seg godt ut. La stå til paideigen er knadd ut i formen..
Topping
Ingredienser
♥ 1 beger (3 dl) crème fraîche
♥ 4 ss majones
♥ revet ost etter eget ønske – jeg brukte ca 140 gr
Bland alle ingredienser sammen og ha på toppen av paien. Desto mer ost du bruker, jo mer «cheesy» resultat vil du få.
Smør formen om ønskelig. Kna paien ut i formen, ha over fyllet og avslutt med toppingen.
Sett paien i ovnen på 200°C i ca 20-30. Er du usikker på om paien er ferdig, stikk en kakepinne i paideigen. Dersom ingenting henger igjen bør den være ferdig.
Som tilbehør er det mye som fungerer. Mine favoritter kommer på mandag!
Bon appétit!♥

Tacopai
Ingredienser
Paibunn
- 50 gr Meierismør
- 155 gr Fullkornshvetemel tilsvarer ca 3 dl
- 55 gr Havremel tilsvarer ca 1 dl
- 2 ts bakepulver
- 1 1/2 dl Melk
Fyll
- 1 stor løk
- 400 gr Karbonadedeig
- 200 gr Sjampinjong
- 4-5 ss Tacokrydder evt. 1 pose
Topping
- 3 dl Creme Fraîshe
- 4 ss Majones
- ca 140 gr revet ost
Instruksjoner
-
Kna sammen smør og mel. Ha i melk og rør godt sammen - bruk gjerne kjøkkenmaskin.
-
Stek løk og hvitløk myk og blank. Ha i kjøttdeig og brun godt. Stek sopp og ha krydder over. Eventuelt bland ut med litt vann.
-
Bland crème fraîche, majones og ost.
-
Klem ut deigen i en smurt paiform. Ha over fyllet. Topp med osteblandingen. Stek i oven på 200 grader i 20-30 minutter.