Selv om været ikke er heelt enig så sier kalenderen og lyset at det snart er sommer. Disse superdigge og luftige burgerbrødene er langt bedre enn noe du får kjøpt i butikken og er definitivt verdt ventetiden.
Søtpotetbuns
Ingredienser
♥ ca 250 gr søtpotet (ca 1 liten) – i terninger
♥ 1,5 dl + ca 450 gr hvetemel.
♥ 1,5 dl lunkent vann – ca 25°C
♥ 7 gr tørrgjær
♥ 1 egg
♥ 3 ss smeltet smør
♥ 2 ss honning
♥ 1 ts salt
♥ 1 ss olivenolje
Pensle og toppe:
♥ 1 egg
♥ 1 ts vann
♥ sesamfrø
Start med å skrelle og kutte søtpotet og ha det i en kjele. Kok til mørt og bruk stavmikser, potetmoser eller eventuelt en gaffel til å mose til en jevn masse. La det kjøle ned.
I mellomtiden kan du blande 1,5 dl hvetemel, 1,5 dl vann og ca 7 gr tørrgjær og sett det unna i 10-15
minutter – til det begynner å boble lett.
Når søtpoteten er nedkjølt og gjærblandingen har begynt å komme til liv er det på tide å blande alle ingredienene. Smelt smør. Ha søtpotet, gjærblandingen, egg, smeltet smør, honning, salt, olivenolje og ca 450 gr hvetemel i en bakebolle og elt godt. Deigen skal være litt løs, men ikke klissete. Tilsett eventuelt litt mer mel ved behov. Ta deigen ut av bollen, kna den lett og form den til en ball. Sett den til heving i en bolle i ca 2 timer. Deigen er ganske levende og den mer enn dobles i størrelse.
Etter 2 timer kan du ha deigen ut på benken og kna lett. Jeg delte deigen i ca 12 emner og fikk da en ganske passe størrelse. Ønsker du mindre eller større brød kan antallet endres deretter.
Når du har delt i antall ønskede emner skal emnene hver for seg rulles ut og presses ganske flate. Sett så til etterheving i ca 45 minutter.
Når brødene er ferdig hevet skal de pensles med egg og vann før du har over ønsket menge sesamfrø. Stek i ovnen på 200°C i ca 15 minutter. La brødene hvile litt før du skjærer de i to og fyller med den burgeren og fyllet du måtte ønske.
Bon appétit♥

Søtpotet burgerbuns
Ingredienser
- 250 gr søtpotet mos
- 1,5 dl hvetemel
- 1,5 dl vann lunkent - ca 25 grader
- 7 gr tørrgjær
- 1 egg
- 3 ss smør smeltet
- 2 ss honning
- 1 ts salt
- ca 450 gr hvetemel
- 1 ss olivenolje
- 1 ts vann
- sesamfrø
Instruksjoner
-
Kok opp og mos søtpotet. La mosen kjøle ned.
-
Bland 1,5 dl hvetemel, 1,5 dl lunkent vann og 7 gr tørrgjær og la det stå i 10-15 min - til det begynner å boble.
-
bland egg, smeltet smør, honning, salt, hvetemel, olivenolje, gjærblandingen og søtpotetmosen i en bakebolle eller kjøkkenmaskin. Elt godt og sett til heving ca 2 timer.
-
Hell den hevede deigen på benken og del i ønsket mengde emner - jeg valgte 12. Rull hvert emne til en ball og klem den flat på et bakebrett. Sett til etterheving ca 45 minutter
-
Skru ovnen på 200 grader. Når ovnen er varm kan brødene pensles og toppes med sesamfrø før du har brettet i ovnen. La brødene steke i ca 15 minutter.
Ser kjemoegodt ut. Skal prøves!