Fisk, Middag

Risbolle med asiatisk laks

 

2016 var året for mat i boller. Det var smoothieboller, acaiboller, sushiboller, «power»boller og Buddahboller. Jeg syns denne trenden er ganske ålreit, mat i boller er supert! Et helt måltid med mange næringsrike råvarer i èn enkel bolle. Det føles på en måte sunt og det er fryktelig enkelt, det kan jeg sette pris på.

Dette er en risbolle med laks og asiatiske smaker, som både er enkel, næringsrik, sunn og rask. Det er også veldig godt!

I dressingen bruker jeg en ferdig kjøpt sweetchili saus, det er nok ganske stor forskjell på hvor mye sukker det er i forskjellige typer, og vil derfor også avgjøre hvor sunt dette blir, men man bruker jo ikke veldig mye, så alt i alt vil jeg si at retten ganske uavhengig av dressingen er relativt sunn.

Siden jeg første gang laget noe lignende er det blitt fast inventar på middagsmenyen. Det er utrolig enkelt å lage til 1 eller 2 personer, men fungerer like fint å servere til mange. Det smaker godt, det er både søtt, sterkt, syrlig og salt – den har alt, og lages i tillegg i løpet av den tiden det tar deg å koke ris.

Dressingen er en viktig del, og består egentlig bare av 4 komponenter: sesamfrø, fersk koriander, sweetchili saus og limesaft. Ønsker du ekstra piff kan du tilsette litt ekstra, finhakket chili.

Fisken kan også piffes opp ekstra, ved å krydre med «chili explosion» eller fersk chili, før steking. Alle de forskjellige komponentene spiller viktige roller for at retten skal bli bra, men føl deg fri til å bytte enkelte komponenter eller variere etter hva du har og hva du har lyst på.

Sesamfrø og sorte nigellafrø gjør seg supergodt som garnityr, både for smak og for utseende. Nigellafrø kan være vanskelig å finne i «vanlig» dagligvar, men er nok å oppdrive i de fleste grønnsakssjapper rundt om kring. De er forsåvidt ikke avgjørende for retten, men gir en fin «finish». 

Du vet de dagene du kommer hjem sliten fra jobb, har lyst på noe sunt og godt som ikke tar noe tid? Eller de dagene du tenker at du egentlig kan spise en brødskive ved kjøkkenbenken fordi du ikke gidder å bruke tid på å lage middag til bare deg selv? Dette er middagen som passer perfekt til de dagene der.

Risbolle med asiatisk laks

En kjemperask og sunn rett som passer til alle hverdager.

Aktiv tid 10 minutes
Total Time 20 minutes
porsjoner 2 personer

Ingredienser

  • 2 dl ris ukokt
  • 2 stk laksefiletèr 250-300gr
  • 1 stk avokado
  • 0,5 stk mango
  • 100 gr grønnkål (se oppskrift under)
  • 0,5 stk rødløk - til sylting (se oppskrift under)
  • salt, pepper, hvitløkspulver og olje til steking av laks

Dressing

  • 0,5 dl sweet chilisaus ca 3 ss
  • 1 håndfull koriander grovhakket
  • 0,25 stk lime saften
  • 1 ss sesamfrø

Garnityr

  • sesamfrø
  • nigellafrø
  • fersk koriander

 

Hurtigsyltet rødløk

Syltet rødløk på 10 minutter. Passer fint i alt fra salater, wraps og sandwicher, til texmex og asiatiske retter.

Aktiv tid 5 minutes
Total Time 15 minutes

Ingredienser

  • 1 stk rødløk tynne skiver
  • 1 dash salt
  • 0,5 ts sukker
  • 0,5 stk lime saften

Instruksjoner

  1. Skjør rødløken i tynne skiver. Dryss over salt og sukker. Press deretter over saften av en 1/2 lime og bland godt. La stå i minimum 10 minutter før servering.

 

Asiatisk grønnkål

Passer som tilbehør til så mangt.

Aktiv tid 5 minutes
Total Time 10 minutes
porsjoner 2 personer

Ingredienser

  • 2 ts solsikkeolje
  • 0,25 ts sesamolje kan utelates
  • 1 fedd hvitløk finhakket
  • 100 gr grønnkål stilket og strimlet
  • 0,5 ss soyasaus
  • 3 ss vann

Instruksjoner

  1. Ta bort stilken og strimle grønnkålen. Finhakk hvitløk.

  2. Varm en stekepanne til middels varme. Varm oljen og tilsett deretter hvitløk. Når hvitløken har fått godgjort seg i panna i 1 minutts tid kan du tilsette grønnkålen. Bland godt, tilsett deretter soyasaus og vann. Bland og rør i pannen til vannet er fordampet, det tar kun et par minutter. Pass på at kålen ikke blir brent, men myk og varm.

Bon appétit♥

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)