Pesto betyr egentlig «å knuse» og er en samlebetegnelse som refererer til produksjonsmetode – altså knuse ingrediensene i en morter. Pesto alla Genovese er det vi i Norge ofte bare kaller for «grønn pesto» – altså pesto med basillikum som hovedingrediens. Dette er for så vidt trolig verdens mest kjente og brukte pesto, og den blir derfor i stor grad kun kjent under
navnet «pesto».
Du kan bruke enten morter eller en foodprosessor, men personlig mener jeg at du får det definitivt beste resultatet om du bruker en morter. Da beholder du mye mer av teksturen og resultatet får heller ingen bitter ettersmak. Dersom du velger å bruke en foodprosessor må du jobbe fort – sett den på full hastighet i veldig kort tid. Men jeg lover at du ikke kommer til å angre på at du prøver deg med morteren – det er absolutt en ting det er fint å investere i uansett!
Det tar jo selvfølgelig noen minutter ekstra å lage pestoen i morter, men de få minuttene bør du absolutt unne deg å avse.
Pesto alla Genovese – grønn pesto
Ingredienser
♥ 45 gr basilikumblader
♥ 45 gr pinjekjerner
♥ 25 gr parmesan – revet
♥ 1 fedd hvitløk – eventuelt presset
♥ ½ dl god olivenolje
♥ salt og pepper – etter smak
Start med å plukke basilikumblader. Plukk bort stilken, skyll og legg på et papirhåndkle til tørk. 45 gr tilsvarer omtrent 1 stor potte. Mål opp pinjekjerner og parmesan, riv parmesanen og knus et fedd hvitløk. Ha ingrediensene i morteren. Alt skal nå knuses sammen, til det blir en sammenblandet «paste». Tilsett olivenolje og rør sammen. Smak til med salt og pepper, så er pestoen klar!
En deilig pesto som passer utmerket til for eksempel pasta, fisk eller kyllingretter. Pestoen holder i kjøleskap opp mot en uke i lufttett boks/glass.
Bon appétit ♥

Pesto alla genovese
Ingredienser
- 45 gr basilikum fersk
- 45 gr pinjekjerner ikke ristede
- 25 gr Parmesan revet
- 1 fedd hvitløk
- 0,5 dl god olivenolje
- salt og pepper
Instruksjoner
-
plukk og skyll basilikumbladene. La bladene tørke før du har dem i morteren sammen med pinjekjerner, hvitløksfedd og revet parmesan. Knus og bland godt. Tilsett så olivenolje og smak til med salt og pepper.