Denne gryta er helt sinnsykt god og jeg har virkelig gledet meg til å dele den med dere helt siden første gang jeg laget den! Det hele tar litt tid (jeg innser at jeg er ganske glad i «slowfood»), men det er absolutt verdt ventetiden! Masse smak og masse digg, og ikke minst; ikke så aller verst på sunnhetsskalaen heller! Selvfølgelig før du topper med rømme, tortillachips og ost. Perfekt på en lørdag eller søndag, passer ypperlig med besøk rundt bordet og er veldig enkel å lage. Jeg kan love god stemning og tommel opp! Dersom du også skulle være så heldig at det er rester er det helt fantastisk å ha med i lunsjboksen.
Er du en av de som må ha kjøtt, så vil jeg anbefale å lage salatkylling med tacokrydder og ha den revede kyllingen i gryta helt mot slutten. Det skal dog sies at det ikke trengs, det smaker superdigg uten kjøtt!
Jeg har ikke mer å si, dette er utrolig digg og du burde prøve det! Vær så god.
Mexicansk gryte med bønner og søtpotet
Dette er en stor oppskrift, vil tippe at det er nok til ca 6-8 personer. Den kan halveres, men det er ikke kjipt å ha ikjøleskapet heller! Så når du først lager noe som skal koke i 4-5 timer, kan du like gjerne lage mye! Har ikke testet ut å fryse den ned, men vil tro at det skal gå ganske så greit.
Ingredienser:
♥ 2 ss olje
♥ 3 middels løk – hakket
♥ 6-8 fedd hvitløk – finhakket
♥ 3 røde chili – finhakket
♥ 1 rød paprika – i biter
♥ 1 grønn paprika – i biter
♥ 2 ss tomatpuré
♥ 1 liter grønnsaksfond/buljong
♥ 5 dl tomatjuice
♥ 2 bokser flådde tomater
♥ 2 middels søtpotet – i biter
♥ 4 ss spisskummen
♥ 3 bokser sorte bønner
Topping:
♥ Avokado
♥ Revet ost
♥ Rømme
♥ Tortillachips
♥ Fersk koriander
Skjær opp grønnsakene, finhakk hvitløk og chili. Ha oljen i en stor kjele – jeg bruker olivenolje. Jeg brukte en 4,2l gryte, og den er fylt til randen før det begynner å redusere. Når oljen er varm kan du tilsette løk og hvitløk. La løken surre et minutt eller to, fyll deretter på med chili og paprika. La grønnsakene surre i gryta til de er blitt myke og blanke. Ha i tomatpuré og bland godt. Ha tomatene, søtpotet, spisskummen, grønnsaksfond/buljong og tomatjuice. Kok opp og la gryten så småkoke i 3-4 timer, rør innimellom.
Når gryten har småkokt i 3-4 timer er det på tide å tilsette sorte bønner. Skyll godt av bønnene og ha de over i gryta. Bland godt og la det hele småkoke i ca 1 time til før servering.
Skjær avokado i biter og riv ost. Server med rømme, tortillachips og koriander og NYT. Når det gjelder toppingene er det bare å improvisere, du kan neppe gå veldig feil – så lenge du tenker tex-mex og mexicansk. Håper det faller i smak!
Bon appétit♥

Mexicansk gryte med bønner og søtpotet
Bruk en stor kjele, minst 4,5 liter.
Gryta skal koke i 4-5 timer.
Ingredienser
- 2 ss olje
- 3 middels løk hakket
- 7 fedd hvitløk finhakket
- 3 stk chili finhakket
- 1 stk rød paprika i biter
- 1 stk grønn paprika i biter
- 2 ss tomatpuré
- 1 liter grønnsaksbuljong
- 5 dl tomatjuice
- 2 bokser flådde hermetiske tomater
- 2 middels søtpotet i biter
- 4 ss spisskummen
- 3 bokser sorte bønner
Topping
- Avokado
- revet ost
- Rømme
- Tortilla chips
- Fersk koriander
Instruksjoner
-
Ha olje i en stor kjele. Ha i løk og hvitløk og surr i oljen i et par minutter. Tilsett chili og paprika, la grønnsakene surre i gryta til de er myke og blanke. Ha så i tomatpuré og rør godt.
-
Tilsett grønnsaksbuljong/fond, tomatjuice, tomater, søtpotet i biter og spisskummen. Kok og og la småkoke på middels/lav varme i 3-4 timer, rør innimellom.
-
Når gryta har kokt i 3-4 timer og væsken er godt redusert er det tid for å ha i sorte bønner. Skyll godt og hell i gryta. Småkok i ca 1 time til.
-
Gjør klar toppingene og server.