Kjøtt, Kvernet, Middag

Lasagne

Første gangen jeg husker å ha smakt hjemmelaget lasagne er på besøk hos ei veninne, og jeg husker jeg var over meg av begeistring. Jeg har alltid vært glad i lasagne, men denne var helt fantastisk! Hun hadde sin oppskrift i hodet, og dette hendte før jeg var spesielt flink til å lage mat og sette sammen smaker. Jeg forsto nok ikke hvor all smaken kom i fra. Jeg vil si det var der min søken etter en fantastisk hjemmelaget lasagne begynte. Jeg fant en grunnoppskrift og har laget den til min egen.

Lasagnene mine smaker veldig ofte litt forskjellig, men jeg har funnet en grunnoppskrift jeg syns er nær perfeksjon (det er kanskje sånt som er farlig å påberope seg, men det er nå hvertfall min mening). Det er for såvidt mye som kan variere smaken. For det første pleier jeg å bruke vin i lasagnen, og hvilken type vin du bruker vil selvfølgelig ha mye å si. Vinen kan også byttes ut med balsamicoeddik og kjøttkraft, eventuelt buljong og vann – hvilket selvfølgelig vil skape et helt nytt smaksbilde. Det hender også at jeg tilfører veldig mye ekstra grønnsaker – for eksempel sopp, squash, grønnkål, spinat, aubergine eller litt ferske tomater. Det er egentlig litt «man tager hva man haver» og fritt frem – nesten.

Jeg har en «hemmelig» ingrediens i mine tomatsauser – som jeg nå skal dele med dere. Kanel. Det er fantastisk! Gir en ekstra dybde, uten at det smaker kanel. Du skal med andre ord ha en «dash», det skal ikke smake kanel men gi en ekstra dybde i sausen.


Lasagne

Ingredienser:
½ pakke pasta lasagneplater
Kjøttsaus
:IMG_2944
4 løk – finhakket
10 fedd hvitløk – finhakket
2 store gulrøtter – finhakket
2 selleristenger – finhakket
800 gr kjøttdeig
2 bokser hermetiske tomater
4 ss tomatpuré
1 ts sukker
2 ts salt
1 ss nykvernet pepper
1 ss tørket oregano
1 ss fersk basilikum – hakket
2 ss fersk bladpersille – hakket
1 god dash kanel
2,5 dl rødvin
2-3 ss fløte
1 ss kjøttkraft + ca 1 dl vann
Italiensk bechamelsaus:
5 ss smør
5 ss hvetemel
7 dl melk
60 gr parmesan
raspet muskattnøtt
6 ss fløte
salt og pepper

Start med å finhakk løk, hvitløk, selleri og gulrot. Hvis du er lat eller har dårlig tid kan du bruke en foodprosessor til å finhakke.
Før jeg begynte med det kunne jeg bruke 1 times tid på hakkingen alene! Det skal dog sies at jeg kanskje er litt perfeksjonist.

IMG_6277_FotorStek løk, hvitløk, gulrøtter og selleri til blankt i en stor kjele. Sausen blir til slutt ca 3-4 liter, så kjelen må romme såpas. Når løkblandingen er stekt kan du tilsette kjøttdeig – 1 pk av gangen. Kjøttdeigen vil for såvidt koke og ikke steke, men det er greit å ikke ta alt på en gang allikevel.
Når kjøttdeigen er blitt gjennomstekt/kokt er det tid for å tilsette resten av ingrediensene. Start med tomatpuré og la den blandes godt i før du tilsetter alle de andre ingrediensene. La sausen koke inn i ca 1½ time, men rør med gjevne mellomrom.

IMG_6281_FotorNår kjøttsausen har kokt i litt over 1 time kan du begynne med bechamelsausen. Start med å ha melken i en kjele og varm opp på lav varme – den skal ikke koke. Ha smøret i en mellomstor kjele og smelt. Smøret skal ikke burnes, da får du brun saus. Tilsett hvetemel i smøret og rør godt til du får en tykk paste. Hell over litt og litt av den varme melken og rør godt mens den tykner til. Riv parmesan og tilsett i sausen. Ha i fløte. Riv over muskatnøtt og smak til med salt og pepper.

Da er tiden inne for å sette sammen lasagnen. Start med et lag kjøttsaus, deretter bechamel og til slutt et lag lasagneplater. Gjenta til du er tom for kjøttsaus og avslutt med bechamel før du har over et lag ost. Du kan med fordel være ganske saus med bechamelsausen.

IMG_6291_FotorIMG_6292_FotorIMG_6293_Fotor

IMG_6301_FotorIMG_6302_FotorIMG_6304_Fotor

Stek lasagnen i en forvarmet ovn på 200°C i 30-45 minutter. Tar du den etter ca 30 minutter vil pastaen være al dente, lar du den stå i 45 minutter er de helt myke. La den deretter hvile i ca 10-15 minutter før du kutter i den. Server gjerne med en frisk salat og hvitløksbrød.


IMG_6316_Fotor

Bon appétit 

Lasagne

En lasagne som egner seg utrolig godt til et hvert middagsselskap!
Aktiv tid 30 minutes
Passiv tid 2 minutes
Total Time 32 minutes
porsjoner 8 porsjoner

Ingredienser

Kjøttsaus

  • 4 stk gul løk finhakket
  • 10 fedd hvitløk finhakket
  • 2 stk selleristang finhakket
  • 2 stk gulrot finhakket
  • 800 gr Karbonadedeig
  • 4 ss tomatpuré
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 1 ts sukker
  • 1 ss nykvernet pepper
  • 1 ss oregano
  • 1 dash kanel *
  • 1 ss basilikum *
  • 2 ss fersk bladpersille
  • 2,5 dl rødvin *
  • litt fløte

Bechamelsaus

  • 5 ss Meierismør
  • 5 ss hvetemel
  • 7 dl Melk
  • 60 gr parmasan * revet
  • 1 ts muskatnøtt revet/malt
  • 6 ss fløte *
  • smak til salt og pepper

annet

  • 1 pakke lasagneplater

Instruksjoner

  1. finhakk løk, hvitløk, gulrot og stangselleri. Stek mykt i en stor kjele. Tilsett kjøtt og stek godt. Tilsett tomatpuré når alt kjøttet er gjennomstekt, deretter alle de andre ingrediensene. La sausen putre på middels lav varme i ca 1,5 time.
  2. Start bechamelsausen med å varme melken i en kjele. Smelt smør i en middels stor kjele og bland i hvetemel. Hell over litt og litt melk og la sausen tykne. Tilsett parmesan og fløte. Smak til med muskatnøtt, salt og pepper.
  3. Montering: Start med å ha et lag kjøttsaus i bunnen av en stor ildfast form, ha deretter over et godt lag med bechamel og topp med pastaplater. Gjenta til det er tomt for kjøttsaus. Topp da med et lag bechamel og ost.
  4. Stek midt i ovnen på 200 grader i 30-45 minutter. La den så hvile i ca 15 minutter før servering.

Notater

Oppskriften er stor og kan uten problemer halveres. Jeg liker å lage en stoor porsjon når jeg først er i gang, fordi jeg syns det er fantastisk å ha i fryseren til dager jeg jobber kveld eller dager med høyt trykk.

Kommer her med noen tips i forbindelse med ingredienser:

  • Kanel gir en ekstra dybde i en hver tomatsaus og gir en utrolig god piff i lasagnen - en liten dash gir mye smak! Begynn med svært lite og smak deg heller frem, du kommer ikke til å angre!
  • Bruk gjerne ferske urter! Ferske urter gir alltid en ekstra god smak
  • Rødvinen kan helt fint byttes ut med en god kjøttkraft og en god dash balsamico, dersom man av diverse grunner ikke ønsker eller kan ha vin i grytene 🙂 Kjøttbuljong fungerer også fint, men da ville jeg brukt 1 terning på 2,5 dl vann.
  • Parmesanen kan byttes med en hvilken-som-helst annen ost etter eget ønske. Personlig syns jeg sausen er bedre med parmesan, men det hender jeg lager med vanlig Norvegia, og det funker også helt fint.
  • Når det gjelder fløte bruker jeg utelukkende kremfløte, synes det gir den rundeste og definitivt beste smaken! Men hver sin smak, det kan selvfølgelig byttes med matfløte dersom det er ønskelig.

1 thought on “Lasagne

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)