Kjølekspasgrøt kan lages i mange forskjellige former og er et genialt lite måltid. Frokosten er klar når du står opp, eller du kan enkelt ta den med deg på jobb. Spis den som et enkelt mellommåltid eller rett etter trening.
Det finnes uendelige muligheter. Den grunnleggende oppskriften er veldig enkel og inneholder bare noen få ingredienser:
♥ Store havregryn – legg gjerne til litt chiafrø
♥ Melk – plantebasert eller «vanlig» melk. Litt melk kan også byttes ut med litt yoghurt.
♥ Smakstilsetninger – kakao, vaniljetwister, gulrot, kanel, fryste bær, banan osv.
♥ Eventuelt søtningsmiddel – honning, stevia m/smak, lønnesirup eller hva ellers du måtte ønske.
♥ Topping – nøtter, frukt, bær, kremost osv.
Kjøleskapsgrøt – basic
Jeg liker å lage grøten i glass med lokk, og har kjøpt mine på granit, de er perfekte til dette. Min grunnoppskrift er som følger
Ingredienser:
♥ 1 dl havregryn
♥ 1 ss chiafrø
♥ 1,5 dl melk
♥ 1 liten dash salt
♥ ca 1 ss lys lønnesirup eller honning
Ha alle ingredienser i et glass med lokk. Sett på lokket og rist godt. Har du ikke glass med lokk kan du røre godt før du har plast over bollen. Sett den i kjøleskapet over natten. Den er så klar til å spises eller tas med neste morgen. Topp med litt nøtter, kanel, bananer eller andre du liker.
Gulrotkakegrøt
Den siste tiden har jeg prøvd meg litt frem, og en av favorittene er litt gulrotkakeinspirert. I denne oppskriften liker jeg å bruke litt vaniljetwister for å få et hint av vanilje. Den kan du utelate dersom du ikke har eller ønsker å kjøpe. Jeg liker å bruke det både i bakverk og andre ting hvor jeg ønsker vaniljesmak uten å tilsette sukker. 0,5 ts tilsvarer frøene fra 1 vaniljestang.
Ingredienser:
♥ 1 dl havregryn
♥ 1 ss chiafrø
♥ 1,5 dl melk
♥ ¼ ts kanel
♥ litt vaniljetwiser (valgfritt)
♥ ½ dl raspet gulrot
Topping:
♥ Valnøtter
♥ 1 ss philadelfiaost
Ha alle ingrediensene utenom valnøtter og philadelfia i et glass med lokk og rist godt. Sett den i kjøleskapet over natten. Morgenen etter kan du toppe med philadelfiaost og valnøtter, så er den klar til å spises. Dersom du skal ha den med deg kan du eventuelt prøve å ha toppingen i glasset allerede fra starten.
Sjokoladegrøt
Dette er min samboers favoritt. En sunn sjokoladegrøt. Derfor er posjonen her også laget hakket større, men reguler det etter eget ønske. Jeg liker å lage grøten med flytende stevia med sjokoladesmak, hvilket du får kjøpt på helsekostbutikker og lignende. Dersom du ikke har det kan det byttes ut med ca 1½ ts lønnesirup eller honning og litt ekstra bakekakao.
Ingredienser:
♥ 1½ dl havregryn
♥ 1 ss chiafrø
♥ 1½ ss bakekakao
♥ 2 dl melk
♥ 6 dråper flytende sjokoladestevia
♥ 1 ts lønnesirup el. honning
Topping:
♥ banan
♥ hakkede mandler
Ha alle ingrediensene utenom banan og mandler i et glass med lokk og rist godt. Sett den i kjøleskapet over natta. Morgenen etter kan du toppe med bananbiter og hakkede mandler. Dersom du skal ha den med deg vil jeg i dette tilfellet anbefale å ha toppingen ved siden av og først ha den på når du skal spise grøten.
Kokos-jordbær grøt
Jeg er veldig glad i kokos og liker å bruke kokosmelk som erstatning for «vanlig» melk i grøt og lignende. Ikke bruk kokosmelk fra hermetikkbokser, da får du en veldig «hermetisk» smak. Kjøp heller kokosmelk på pappkartonger – jeg pleier å bruke Go Tan sin.
Ingredienser:
♥ 1 dl havregryn
♥ 1 ss chiafrø
♥ litt vaniljetwister (valgfritt)
♥ 1 ts lønnesirup
♥ 1 dl vann
♥ 1 dl kokosmelk
♥ 5 frosne jordbær
Topping:
♥ Friske jordbær – om du har – evt ca 1 ts jordbærsyltetøy
Ha alle ingrediensene utenom frosne jordbær i et glass med lokk og rist godt. Ha i frosne jordbær og rør inn. Sett den i kjøleskapet over natta. Morgenen etter kan du eventuelt toppe med jordbær og eventuelt nøtter om du ønsker.
I mine oppskrifter bruker jeg ca 1 dl havregryn. Er du av den storspiste typen kan du fint øke til 1,5 dl og øke væsken til ca 2 dl, slik jeg har gjort i sjokoladegrøten.
Bon appétit♥

Kjøleskapsgrøt basic
Ingredienser
- 1 dl havregryn
- 1 ss chiafrø
- 1 dash salt
- 1 ss lønnesirup
- 1,5 dl Melk
Instruksjoner
-
Ha alle ingrediensene i et glass med lokk og rist godt. Sett i kjøleskapet over natten - så er det klart til å spises!
Notater
- Store havregryn - legg gjerne til litt chiafrø
- Melk - plantebasert eller "vanlig" melk. Litt melk kan også byttes ut med litt yoghurt.
- Smakstilsetninger - kakao, vaniljetwister, gulrot, kanel, fryste bær, banan osv.
- Eventuelt søtningsmiddel - honning, stevia m/smak, lønnesirup eller hva ellers du måtte ønske.
- Topping - nøtter, frukt, bær, kremost osv.