Indisk er så utrolig godt! Når jeg er skikkelig matlei og ikke kommer på noenting jeg kunne tenke meg, er det stort sett bare indisk jeg har lyst på, og det er som får meg igang igjen. Det er nesten magisk. Denne indiske retten er en vegetarisk linsegrye med masse gode smaker. Den gjør seg veldig godt med nan og raita til. Jeg liker også å bruke mangochutney, mest fordi jeg syns det er helt fantastisk godt.
Det regnes å være ca 40% av Indias befolkning som spiser utelukkende en vegetarisk diett. India regnes som vegetarbevegelsens fødeland. Med det ligger de i øvre sjikt av verdenstoppen, langt over Norge med sine stusslige 2%. Det skal dog sies at dette både er kulturelt og historisk betinget. For det første spiser ikke hinduer storfekjøtt fordi kyr er hellige dyr, og muslimer spiser ikke svin. Det går derfor mye i kylling og lam, i tillegg til vegetarretter. Landets klima gjør at det er gode forhold for dyrking av frukt og grønnsaker, det samme klimaet gjør det vanskelig å oppbevare kjøtt – som i tillegg er svært kostbart for store deler av befolkningen. Altså – frukt og grønt funker, kjøtt – not so much.
India er et gigantisk land, men utallige forskjellige retninger hva gjelder kjøkken, men det skal jeg ikke skryte på meg å kunne noe om. For meg er indisk indisk, i første omgang – skal se om ikke vi får gjort noe med det etterhvert!
Retten blir antagelig bedre om du koker linsene selv, da har du også muligheten til å krydre i kokeprosessen, og krydderet vil sette smak på linsene, deretter på gryta. Det har jeg ikke gjort enda, det er dog ikke fordi det er vanskelig, men fordi det er litt tidkrevende, og dette er en rett jeg heller lager de dagene jeg ønsker meg en enkel, sunn og god middag innen rimelig tid.
Jeg serverer i denne omgang med nanbrød fra naboen (indisk sjappe i nabogården), men jeg lover å komme tilbake med oppskrift på nan når jeg har mestret denne!
Dal
Ingredienser
♥ 2 ss olivenolje
♥ 1 ts sennepsfrø
♥ 6 fedd hvitløk – finhakket
♥ 2 store løk – finhakket
♥ 40 gram ingefær – finhakket
♥ 1-2 chili – finhakket
♥ 2 ss tomatpuré
♥ 1 ss spisskummen – malt
♥ 1 ss korianderfrø – malt
♥ ½ ts kanel
♥ ½ ts kardemomme
♥ 4 tomater – i biter
♥ 2 dl vann
♥ 2 bokser kokte linser
♥ salt etter smak
Skrell ingefæren med baksiden av en skje, skrell løk og hvitløk. Del chilien i to og fjern frøene. Finhakk hvitløk, løk, ingefær og chili. Kutt tomaten i biter. Har du kjøpt hele spisskummen- og korianderfrø bør du knuse de i en morter.
Ha olivenolje og sennepsfrø i en stor gryte og sett på middels-høy varme. Rør litt rundt til sennepsfrøene begynner å poppe, og tilsett da hvitløk, løk, ingefær og chili. Stek til løken har fått en gyllen farge. Tilsett tomatpuré, rør godt. Ha deretter i spisskummen, korianderfrø og tomatene. La koke inn et par minutter.
Ha tilslutt i vann og linser, la koke minimum 10 minutter. Smak til med salt og tilsett godt med fersk koriander. Server med nan, raita og eventuelt mangochutney.
Bon appétit ♥

Indisk dal
Ingredienser
- 2 ss olivenolje
- 1 ts sennepsfrø
- 6 fedd hvitløk finhakket
- 2 stor løk finhakket
- 40 gr fersk ingefær finhakket
- 2 stk chili finhakket
- 2 ss tomatpuré
- 1 ss spisskummen malt
- 1 ss korianderfrø malt
- 0,5 ts kanel malt
- 0,5 ts kardemomme malt
- 4 stk tomater i biter
- 2 dl vann
- 2 bokser linser
- salt etter smak
Instruksjoner
-
Ha olje og sennepsfrø i en middels stor kjele. Ha i finhakket hvitløk, løk, ingefær og chili, og la grønnsakene bli lett brunet. Tilsett tomatpuré, deretter krydder og tomater. La tomatene koke litt inn, tilsett deretter vann og linser. La småkoke i 10-15 minutter før servering.