Hvit pizza er noe jeg nylig prøvde ut, etter å ha blitt anbefalt det fra flere hold. Det skuffet ikke, og siden her vi laget det flere ganger. Hvit pizza betyr bare at du bytter ut tomatsausen med en crème fraîche-blanding, og pizzaen får da et ganske annet smaksbilde som er verdt å prøve ut!
For valg av mel kan du gjerne sjekke ut innlegget fra i går om nettopp dette. Det finner du her.
Pizzabunn
Pizzabunnen her er beregnet på to personer – enten som to små porsjonspizzaer eller som én stor. Kan lett regnes om til flere porsjoner, se nederst – så regner oppskriften for deg.
Ingredienser
♥ 325 gr hvetemel – eventuelt ca 300 gr tipo 0 mel
♥ ½ ts salt
♥ 2 dl vann – ca 25°C
♥ 7 gram fersk gjær
♥ 1 ss olivenolje
Mål opp mel og salt. Bland vann og gjær og tilsett i melblandingen – sammen med olivenoljen. Elt godt i 10-15 minutter. Ha deigen ut av bollen, kna del lett og lag en rund ball som du har tilbake i bollen. La deigen heve i 1-2 time. Deigen kan også lages i god tid og settes til kaldheving – bør da stå i kjøleskapet i opp mot 12 timer.
Når deigen er ferdig hevet er det tid for å kna/strekke/rulle den ut. Man skal egentlig ikke bruke kjevle på deigen, men skal dra og strekke den ut. Dette er forøvrig en metode jeg skal innrømme å ikke ha lært meg enda, og kjevle fungerer dersom du ser på det som eneste utvei. Ulempen er derimot at du da vil klemme ut noen av luftboblene som har dannet seg i deigen.
Når du har laget en fin, flat pizza er det tid for topping. Ha på ønsket topping (mitt forslag kommer nedenfor) og sett i stekeovnen på forvarmet stekeplate på 275°C i ca 10-15 minutter. Dersom du har pizzastål eller pizzasten kan dette selvfølgelig benyttes. Og dersom du har en ovn som har høyere gradestokk, kan selvfølgelig også dette benyttes, men husk da at steketiden blir kortet ned.
Hvit pizza – topping
Ingredienser
♥ 1 dl crème fraîche
♥ 1 fedd hvitløk – knust eller finhakket
♥ 2 ss fersk oregano – hakket
♥ salt og pepper
topping:
♥ ½-1 rødløk – i skiver/halvmåner
♥ ca 100 gr sopp – i skiver
♥ 3-5 skiver serrano- eller parmaskinke
♥ 1 mozzarella – i biter
Etter steking:
♥ Ruccola
Bland crème fraîche sausen og sett den i kjøleskapet. Den bør få stå ca 30 minutter, slik at smakene får satt seg.
Skjær rødløk og sopp i skiver, riv mozzarellaen i biter. Når pizzaen er ferdig dratt/rullet ut Skal fyllet på. Start med å smøre på et tynt lag saus, strø over rødløk og sopp. Riv serranoskinken i mindre biter og fordel den og mozzarellaen over pizzaen. Avslutt med noen blader med fersk oregano på toppen. Du kan eventuelt vente med å legge på skinken til etter pizzaen er ferdig stekt, eller la den «smelte» over pizzaen de siste minuttene av steketiden.
Sett i ovnen på rist på 275°C (eller så varm ovnen din blir) og stek i 10-15 minutter – til skorpen og osten er svakt gyllen. Topp med ruccola og spis!
Dersom du ikke spiser kjøtt og vil droppe serranoskinken kan selvfølgelig dette gjøres uten problemer. Pizzaen har masse smak også uten skinken. Som substitutt kan du eventuelt slenge på noen hele cherrytomater, det ville i alle fall jeg gjort.
Bon appétit ♥

Hvit pizza
Ingredienser
Pizzabunn
- 300-325 gr hvetemel gjerne tipo 0
- 1/2 ts salt
- 2 dl vann
- 7 gr fersk gjær
- 1 ss olivenolje
Pizzasaus
- 1 dl crème fraÎche
- 1 fedd hvitløk finhakket
- 2 ss oregano
- salt og pepper
Topping
- 1/2 stk rødløk
- 100 gr sopp
- 5 skiver serrano
- 1 stk mozarella
- Ruccola
Instruksjoner
Pizzadeig
-
Bland mel og salt i en bolle og vann, gjær og olivenolje for seg. Bland vått i tørt og elt i 10-15 minutter. Sett til heving i 1-2 timer, eventuelt kaldhev over natten.
-
Kjevle eller strekk ut deigen til du har en passe tynn pizzabunn. Ha på ønsket saus og topping før du steker pizzaen på forvarmet stekebrett i 275 grader i 10-15 minutter
Pizzasaus og topping
-
Bland crème fraÎche-sausen og sett i kjøleskapet.
-
Skjær rødløk og sopp i skiver, skjær eller riv mozarellaen i mindre biter.
-
Ha saus og topping på pizzaen, stek på forvarmet stekeplate i forvarmet ovn på 275 grader i 10-15 minutter.
-
Topp gjerne den stekte pizzaen med rømmedressing og ruccola