Bakverk, Søtt og godt

Grunnoppskrift søt gjærdeig

Gjærbakst er en fantastisk oppfinnelse. Når man får cravings på gjærbakst er det ingenting annet i verden som kan tilfredsstille, for det har en helt egen smak. I bunn og grunn er en gjærdeig ganske enkel. Du blander mel, vann eller melk, sukker, litt salt og gjær, lar deigen heve en god stund og steker i en varm ovn en viss tid. Men det er en helt annet kapittel å få en god gjærdeig. Da blir brått kravene mye høyere.

Sterkt inspirert av matbloggens dronning – Trine(s matblogg) – har jeg kommet fram til en oppskrift og framgangsmåte jeg mener er den aller beste når det kommer til søt gjærbakst. Det ligger noen prinsipper bak.

 1. Bruk alltid romtempererte ingredienser. Det eneste som skal være kaldt er smøret.
 2. Ikke bruk mer gjær enn absolutt nødvendig.
 3. Vær sparsom på melet, men ikke så sparsom at du får en klissete deig. Du vil ha en fin, myk og luftig deig som er lett å jobbe med.
 4. Ta deg god tid og ikke gå inn i et prosjekt du ikke har tid til å fullføre. Gjærbakst er ganske tidkrevende.
 5. Elt godt og ganske lenge, bruk aller helst en kjøkkenmaskin – og la deigen få tid til å heve

Jeg liker best å kaldheve over natten. Både fordi jeg syns deigen blir fantastisk å jobbe med og fordi jeg føler at jeg får utnyttet hevetiden best mulig. I tillegg har man helt ferske boller tidlig på dagen og man får spist flest mulig dagferske boller, og det er jo alltid bra!


GrunndeigIMG_3959

Det aller viktigste er at du har romtempererte egg og melk, så det kan være greit å sette dette fram en
times tid før du skal bake. Dersom du er som meg og til stadighet glemmer dette finnes det løsninger. Egget kan legges helt i en liten bolle med lunkent vann – bør ikke overstige ca 30°C – da vil egget raskere oppnå temperatur. Melka kan du eventuelt lett varme opp i en kjele, men vær forsiktig! Den bør ikke overstige ca 30°C.IMG_3965

Ingredienser
900 gr hvetemel
125 gr sukker
1 ts malt kardemom
1/2 ts salt
25 gr fersk gjær – ca ½ pakke
1 egg – romtemperer
5 dl melk – romtemperer
IMG_3972 150 gr kaldt smør

Start med å måle opp alle
ingrediensene og ha det tørre i en bolle. Gjæren skal så smuldres over. For at den skal være lettest mulig å smuldre bør den komme rett fra kjøleskapet. Ha i egg og melk. Elt deigen godt – ca 5-10 min.

Ta smøret ut av kjøleskapet og del i små biter. Elt inn litt og litt smør og elt godt når smøret er godt blandet inn – hele prosessen vil da mellom 10 og 20 min med kjøkkenmaskin. Uten tar det trolig ca 30 min, men det er veldig verdt det! Bollene blir ekstremt saftige, luftige og gode. Ha plast over bollen og sett den i kjøleskapet for heving over natten. Dersom du ønsker å heve den på vanlig måte vil jeg anbefale å heve med plast og under kjøkkenhåndkle på benken i ca 2-3 timer.

IMG_3980 IMG_4001IMG_4005 IMG_4010
Når du kaldhever deigen over natta bør du sette deigen på kjøkkenbenken ca 1 time før du skal bake den ut, slik at deigen blir noe mer temperert. Ha deigen ut på benken og kna den lett. Del i to emner og la deigen hvile i et par minutter. Rull deigen til en pølse og kutt i 12 ca like store emner. Rull hver av emnene til boller og ha på et stekebrett. Ha et klede over bollene og la etterheve i ca 30 minutter. Stek i en forvarmet ovn – ca 225°C i 12-15 minutter.


Hadde dessverre ingen bilder av boller, så det ble heller en «teaser for neste uke». Det er ingenting i hele verden samboeren min er så glad i som kanelsnurrer! Oppskriften på min vri – en veldig «ooey-gooey» variant som er omtrent så usunn den kan bli. Kommer i morgen!

Enn så lenge får du kose deg med luftige boller.

Bon appétit 

Grunndeig søt gjærbakst

Allsidig søt gjærdeig som kan brukes til alt!
Aktiv tid 30 minutes
Passiv tid 12 minutes
Total Time 45 minutes
porsjoner 24 boller

Ingredienser

 • 900 gr hvetemel
 • 125 gr sukker
 • 1 ts malt kardemomme
 • 1/2 ts salt
 • 25 gr fersk gjær
 • 1 egg romtemperert
 • 5 Melk romtemperert
 • 150 gr Meierismør kaldt

Instruksjoner

 1. Bland romtemperert egg og melk og elt det våte i det tørre. Bruk kaldt, litt mykt, smør. Elt alt smøret godt inn, dette vil ta ca 10-15 min. Kle bakebollen med plast og sett til heving.
 2. Etter heving - ha deigen ut på benken og del i 24 emner. Rull boller av emnene og ha på et stekebrett. Etterhev i ca 30 min. Stek i forvarmet ovn på 225 grader i 12-15 minutter.

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)