Kjøtt, Kvernet, Middag

Greske kjøttboller og bulgursalat

I dag står denne greskinspirerte hverdagsretten på menyen. Perfekt blanding av godt kjøtt og deilig, myk fetaost med en sunn og god bulgursalat til. Fantastisk mat i sommervarmen som plutselig kom til Oslo. Server gjerne med en god tzatziki og eventuelt et godt brød til – for eksempel focaccia – og avslutt måltidet med vannmelon. Da er det bare å drømme seg nedover Europa, til steder med azurblått hav, hvite strender og hvite og blå små hus.

Bulgur kan være litt vanskelig i få tak i i «norske» matbutikker, men jeg vil tro de har det på de litt velassorterte butikkene. Ellers er det lett å få tak i midt i byen, alle grønnsakssjappene har det – og det er selvfølgelig mye billigere enn om du finner det i matbutikkene.


Fylte karbonader

Ingredienser:
4-500 gr Karbonade- eller kjøttdeig
1 egg
2 ts oregano
1 fedd hvitløk – finhakket
salt og pepper
 ½ pk fetaost

Bland kjøtt, egg, oregano, hvitløk og salt og pepper i en bolle. Del fetaosten i store biter, ca 2x3cm. Ta en stor spiseskje med kjøttblandingen og form den til en ball i hånden. Lag ballen flat, ha fetaosten på midten og dekk osten med kjøttblandingen. Gjenta til du er tom for kjøtt.

IMG_3633 IMG_3639 IMG_3640 IMG_3641 IMG_3642 IMG_3646

Bollene er nå klare til å stekes. Brun godt i en panne med litt olje, skru ned varmen og ha gjerne et lokk over stekepannen. La de stå til de er gjennomstekt.


Bulgursalat:

Ingredienser:
125 gr bulgur
¼ salt
2,5 dl kokende vann
1½ tomat – i biter
 ¼ agurk – i biter
 ½ liten rødløk – i biter
fetaost – «smuler»
Sitronette:
3 ss olivenolje
1 ts sitronskall – revet
1-2 ts sitronsaft
1 lite hvitløksfedd – finhakket
fersk blandpersille – hakket
salt og pepper

Start med å ha bulguren og salt i en bolle og tilsett kokende vann. Ha umiddelbart over plastfolie og sett til sides. Kutt så tomat og agurk i passe biter og finhakk rødløken. Når bulguren har stått i ca 30 min kan du helle den over i en sil for å sile ut restvannet og deretter over i en serveringsbolle. Tilsett tomat, agurk og rødløk.

IMG_3649 IMG_3651 IMG_3653 IMG_3654 IMG_3661 IMG_3664

Ha ingrediensene til sitronetten i et glass med lokk – for eksempel et gammelt syltetøyglass. Rist godt til blandlingen emulgerer.

20160504_202818 20160504_202904

Bland 2-3 ss sitronette i salaten. Smak til, men husk at det er bedre å starte med for lite enn for mye! Topp med smuldret fetaost.


IMG_3672

Det kan lønne seg å starte med å trekke bulguren, slik får du utnyttet tiden best mulig. Start deretter med karbonadebollene og stek disse. Avslutt med å skjære grønnsaker og lage dressingen. Bland alt sammen og sett på bordet. Server gjerne med tzatziki og en god focaccia – oppskrift kommer!

Bon appétit 

 

Fylte karbonader og bulgursalat

Aktiv tid 40 minutes
Passiv tid 10 minutes
Total Time 50 minutes
porsjoner 4 pers

Ingredienser

Fylte karbonader

  • 400-500 gr Karbonadedeig
  • 1 egg
  • ca 1/2 pk fetaost
  • 2 ts oregano
  • 1 fedd hvitløk
  • salt og pepper

Bulgursalat

  • 125 gr bulgur
  • 2,5 dl kokende vann
  • 1/4 ts salt
  • 1 1/2 tomat
  • 1/4 agurk
  • 1/2 liten rødløk
  • fetaost

Sitronette

  • 3 ss olivenolje
  • 1 ts sitronskall
  • 1-2 ts sitronsaft
  • 1 lite fedd hvitløk
  • fersk bladpersille
  • salt og pepper

Instruksjoner

  1. Bland karbonadedeig, egg, krydder og hvitløk. Form i boller og trykk en bit fetaost inn i hver av bollene. Brun godt i panna og ha over lokk. Har du ikke lokk kan du skru ned varmen og la de stå til de er ferdige.
  2. Bland bulgur og salt i en bolle, tilsett kokende vann. Ha plastfolie over bollen og la den stå i ca 30 min. Kutt tomat og agurk i biter og finhakk rødløk. Hell av det resterende vannet av bulguren og bland i grønnsakene.
  3. Ha olivenolje, sitronskall- og saft, hvitløk, bladpersille og salt og pepper i et lite glass med lokk. Rist godt og smak til. Hell over og smak til i bulgursalaten - jeg brukte ca 2-3 ss. Smuldre over fetaost.

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)