I dag står denne greskinspirerte hverdagsretten på menyen. Perfekt blanding av godt kjøtt og deilig, myk fetaost med en sunn og god bulgursalat til. Fantastisk mat i sommervarmen som plutselig kom til Oslo. Server gjerne med en god tzatziki og eventuelt et godt brød til – for eksempel focaccia – og avslutt måltidet med vannmelon. Da er det bare å drømme seg nedover Europa, til steder med azurblått hav, hvite strender og hvite og blå små hus.
Bulgur kan være litt vanskelig i få tak i i «norske» matbutikker, men jeg vil tro de har det på de litt velassorterte butikkene. Ellers er det lett å få tak i midt i byen, alle grønnsakssjappene har det – og det er selvfølgelig mye billigere enn om du finner det i matbutikkene.
Fylte karbonader
Ingredienser:
♥ 4-500 gr Karbonade- eller kjøttdeig
♥ 1 egg
♥ 2 ts oregano
♥ 1 fedd hvitløk – finhakket
♥ salt og pepper
♥ ½ pk fetaost
Bland kjøtt, egg, oregano, hvitløk og salt og pepper i en bolle. Del fetaosten i store biter, ca 2x3cm. Ta en stor spiseskje med kjøttblandingen og form den til en ball i hånden. Lag ballen flat, ha fetaosten på midten og dekk osten med kjøttblandingen. Gjenta til du er tom for kjøtt.
Bollene er nå klare til å stekes. Brun godt i en panne med litt olje, skru ned varmen og ha gjerne et lokk over stekepannen. La de stå til de er gjennomstekt.
Bulgursalat:
Ingredienser:
♥ 125 gr bulgur
♥ ¼ salt
♥ 2,5 dl kokende vann
♥ 1½ tomat – i biter
♥ ¼ agurk – i biter
♥ ½ liten rødløk – i biter
♥ fetaost – «smuler»
Sitronette:
♥ 3 ss olivenolje
♥ 1 ts sitronskall – revet
♥ 1-2 ts sitronsaft
♥ 1 lite hvitløksfedd – finhakket
♥ fersk blandpersille – hakket
♥ salt og pepper
Start med å ha bulguren og salt i en bolle og tilsett kokende vann. Ha umiddelbart over plastfolie og sett til sides. Kutt så tomat og agurk i passe biter og finhakk rødløken. Når bulguren har stått i ca 30 min kan du helle den over i en sil for å sile ut restvannet og deretter over i en serveringsbolle. Tilsett tomat, agurk og rødløk.
Ha ingrediensene til sitronetten i et glass med lokk – for eksempel et gammelt syltetøyglass. Rist godt til blandlingen emulgerer.
Bland 2-3 ss sitronette i salaten. Smak til, men husk at det er bedre å starte med for lite enn for mye! Topp med smuldret fetaost.
Det kan lønne seg å starte med å trekke bulguren, slik får du utnyttet tiden best mulig. Start deretter med karbonadebollene og stek disse. Avslutt med å skjære grønnsaker og lage dressingen. Bland alt sammen og sett på bordet. Server gjerne med tzatziki og en god focaccia – oppskrift kommer!
Bon appétit ♥

Fylte karbonader og bulgursalat
Ingredienser
Fylte karbonader
- 400-500 gr Karbonadedeig
- 1 egg
- ca 1/2 pk fetaost
- 2 ts oregano
- 1 fedd hvitløk
- salt og pepper
Bulgursalat
- 125 gr bulgur
- 2,5 dl kokende vann
- 1/4 ts salt
- 1 1/2 tomat
- 1/4 agurk
- 1/2 liten rødløk
- fetaost
Sitronette
- 3 ss olivenolje
- 1 ts sitronskall
- 1-2 ts sitronsaft
- 1 lite fedd hvitløk
- fersk bladpersille
- salt og pepper
Instruksjoner
-
Bland karbonadedeig, egg, krydder og hvitløk. Form i boller og trykk en bit fetaost inn i hver av bollene. Brun godt i panna og ha over lokk. Har du ikke lokk kan du skru ned varmen og la de stå til de er ferdige.
-
Bland bulgur og salt i en bolle, tilsett kokende vann. Ha plastfolie over bollen og la den stå i ca 30 min. Kutt tomat og agurk i biter og finhakk rødløk. Hell av det resterende vannet av bulguren og bland i grønnsakene.
-
Ha olivenolje, sitronskall- og saft, hvitløk, bladpersille og salt og pepper i et lite glass med lokk. Rist godt og smak til. Hell over og smak til i bulgursalaten - jeg brukte ca 2-3 ss. Smuldre over fetaost.