Granola er godt fyll når man spiser mye yoghurt, det passer fint som en liten ekstra «piff» på toppen av en smoothie, eller du kan spise det alene med melk over. Topp gjerne med frisk frukt eller bær og voila så har du en super frokost med masse næring og god smak.
Jeg er veldig glad i kokos og andre tropiske smaker og har her prøvd meg litt frem med en relativt enkel variant som jeg håper faller i smak!
Det å åpne en fersk kokos er ikke vanskelig, men det er en kunst. Jeg pleier å begynne med å pirke ut det ene «øyet» og helle ut kokosvannet, deretter bruke baksiden av en hammer til å slå på strekene. En mer utfyllende forklaring finner du her.
Dersom du ikke finner fersk kokos, eller gidder å styre med det kan du bruke kokosmasse og tilsette ferdig tørkede kokosflak i den ferdige granolaen.
Granola med appelsin og kokos
Denne oppskriften tilsvarer ca 5 dl i ferdig granola.
Ingredienser:
♥ ½ dl lønnesirup
♥ ½ appelsin – saft og skall
♥ 1 stor ss kokosolje
♥ ½ ts kanel
♥ ½ dl revet fersk kokos
Det tørre:
♥ 3 dl havregryn
♥ 2 ss chiafrø
♥ 1 dl valnøtter – grovt delt
♥ 1 dl mandler – grovt hakket
♥ ½ dl gresskarkjerner
Topping:
♥ noen skiver med fersk kokos
♥ eventuelt noen tynne appelsinskiver i små biter
Start med å åpne kokosen og ta ut kjøttet. Rasp ca ½ dl kokoskjøtt. Riv skallet av en halv appelsin og press så ut juicen. Det skal bli ca ½ dl appelsinjuice. Bland sammen med lønnesirup, smeltet kokosolje og kanel. Sett til side.
Bland de tørre ingrediensene. Jeg pleier å dele valnøttene grovt med hendene og dele mandlene i ca 2 – jeg liker når det er litt krunsj. Bland nøttene sammen med havre, chiafrø og gresskarkjerner. Hell så over den våte blandingen og bland godt sammen – bruk gjerne hendene for jevnt resultat – og ha det hele over på et bakebrett.
Skjær fersk kokos i tynne skiver og legg over. Om du ønsker kan du også skjære appelsin i tynne skiver – men det er viktig at appelsinskivene er veldig tynne, slik at de tørker ut ordentlig. Dersom de fortsatt har fuktighet når granolaen er ferdig bør du ta de ut av granolaen før du har den på glass.
Sett midt i ovnen på 165°C. Sett klokken på 10 minutter. Ta granolaen ut etter 10 minutter og rør godt rundt. Sett den tilbake i ovnen i ca 10 minutter til. Gjør en vurdering på om den trenger enda et par minutter – granolaen skal være lett karamellisert og brunet i kantene, men ikke brent! Da vil valnøttene og mandlene begynne å smake beskt og kokosen blir brent og det vil man jo ikke.
Så da er granolaen ferdig og klar til å brukes som frokost, lunsj eller et deilig mellommåltid!
Bon appétit ♥

Granola med appelsin og kokos
Ingredienser
- 0,5 dl lønnesirup
- 0,5 dl appelsin saft og skall
- 1 ss kokosolje
- 0,5 ts kanel
- 1 dl fersk kokosnøtt revet * + i skiver
- 3 dl havregryn
- 2 ss chiafrø
- 1 dl valnøtter grovt hakket
- 1 dl mandler grovt hakket
- 0,5 dl gresskarkjerner
Instruksjoner
-
Begynn med å åpne kokosnøtten og skjær ut kjøttet. Rasp ca 1 dl fersk kokosnøtt. Rasp skallet av ca 1/2 appelsin og press ut saften - ca 1/2 dl. Bland lønnesirup, appelsin, kokosolje, kanel og revet kokos.
-
Bland havregryn, chiafrø, valnøtter, mandler og gresskarkjerner. Hell over den våte blandingen og bland godt. Bruk gjerne hendene.
-
Hell det hele på et bakebrett og ha i ovnen på 165 grader i ca 15+10 minutter. Ha ut brettet etter 15 minutter for å røre litt rundt.
Notater
Den ferske kokosen kan byttes med kokosmasse og ferdig tørket kokos. Dette vil dog bli et dyrere alternativ.