Frokost, Helg

Amerikanske pannekaker

La meg bare starte med å si: Dette er ikke den sunneste frokosten. Hvor sunne de er avhenger jo selvfølgelig også av
toppingen, men vi snakker tross alt amerikansk mat, her – de er ikke kjent for å være sunne. På den annen side smaker de veldig godt, så det er absolutt verdt kaloriene en søndags morgen. Disse pannekakene i samspill med bacon er min samboers nye frokostfavoritt – og en veldig god «hang over»-kur.

IMG_6107_FotorI denne oppskriften «surner» jeg melken ved hjelp av eddik. Du kan helt sikkert bruke en ferdig
surnet melk, som kefir eller kulturmelk, men det har jeg ikke prøvd. I oppskriften bruker jeg derimot eddik for å surne melken. 1 ss eddik pr dl melk. Dersom du ikke har eller ønsker å bruke eddik kan du bruke sitronjuice som substitutt. Det er ikke særlig forskjeller i smak, men jeg opplevde at de ble noe luftigere ved bruk av eddik fremfor sitronjuice.

Når det gjelder toppingen er det bare fantasien som setter grenser. Du kan gå for det veldig tradisjonelle – lønnesirup, og gjerne i selskap med bacon. Eller du kan gå for en litt sunnere variant men en frukt- eller bærsaus. En av mine absolutte favoritter er lime kesam og ferske jordbær – sommerlig, friskt og lett.

Sist men ikke minst – disse er veldig raske å lage! Det eneste som trenger tid er melken som skal surne, men i mellomtiden har du tid til å smelte smøret og blande sammen de tørre ingrediensene. Med en gang røren er ferdig er det bare å sette i gang med stekingen!


Amerikanske pannekaker

Oppskriften gir ca 12 små pannekaker – 1-2 porsjoner. Jeg lager 3 i panna samtidig.

Ingredienser:IMG_6064_Fotor
2 dl melk
2 ss eddik 7% – kan byttes ut med 2 ss sitronjuice
1 egg
25 gr (2 ss) smeltet smør + smør ved steking
160 gr (2,5 dl) hvetemel
2 ss sukker
1 ts bakepulver
 ½ ts natron
 ½ ts salt
 Valgfri topping – bær, frukt, lønnesirup, kesam, syltetøy, rømme, egg, bacon osv – kun fantasien setter grenser!

IMG_6076_FotorBland melk og eddik, sett til side i ca 5 minutter. I mellomtiden kan du smelte smør og blande de tørre ingrediensene.

Når melken har stått ca 5 minutter kan du tilsette egg og smør, visp godt. Sikt inn det tørre og visp sammen. Røra føles veldig tykk, men den skal være sånn. Sett umiddelbart i gang med steking av pannekakene.

Varm en panne til middels-høy varme, jeg bruker 6-6,5 av 9. Jeg pleier så å ha litt smør i kjelen som jeg brukte for å smelte smør til røren og bruker en pensel for å smøre panna. Når panna er varm – smør godt med smør i panna og legg røren i IMG_6091_Fotorsmå klatter. I min panne fungerer det fint med 3 pannekaker på en gang. Stek et par minutter på hver side – til pannekakene er gylne. Et triks er å vente til det danner seg små «hull» på oversiden av pannekaka før du snur den (se bilde til høyre).

Når alle pannekakene er ferdig er det bare å lage toppingen og sette seg ned å nyte!


IMG_6407_Fotor

Bon appétit 

Amerikanske pannekaker

Aktiv tid 5 minutes
Passiv tid 10 minutes
Total Time 15 minutes
porsjoner 12 små pannekaker

Ingredienser

 • 2 dl melk
 • 2 ss eddik eller sitronjuice
 • 1 stk egg
 • 25 gr smør + til steking
 • 2,5 dl mel 160 gram
 • 2 ss sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 0,5 ts natron
 • 0,5 ts salt
 • Topping

Instruksjoner

 1. Bland melk og eddik. Tilsett egg og smeltet smør og visp godt. Bland det tørre og sikt det i blandingen. Bland godt med en visp til du får en tykk, jevn røre. Stek umiddelbart på middels-høy temeratur i et par minutter på hver side - til gylne. Server og topp med noe digg!

Notater

Forslag til topping:

Bær
Frukt
Syltetøy
Bacon
Egg
Kesam
Rømme
Lønnesirup
Honning
Lemoncurd - sitronsmør
Yoghurt + granola

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)