Frukt og grønnsaker, Kalde og varme sauser, Tilbehør

Ketchup og cole slaw – et sommermust!

Godt tilbehør er viktig, og lager du ketchupen selv får du en veldig frisk og god ketchup som passer til det meste. Selv har jeg brukt den til blant annet ostesmørbrød, hamburgere, fries, diverse pølser og egg, og syns det gir en ekstra dimensjon til maten. Det er også superenkelt og ganske raskt å slenge sammen, så vil absolutt anbefale å prøve det ut.Jeg har laget to forskjellige varianter, én som ligner ganske mye på «vanlig» ketchup, og én som er noe mer krydret med ekstra chili og pepperrot.


Ketchup

Porsjonen tilsvarer rett under 5 dl ketchup.IMG_9526_Fotor

400 gr tomater – flådde
1 ss olivenolje
2 fedd hvitløk – finhakket
½ medium løk – finhakket
½ chili – finhakket
1½ ss tomatpuré
3 ss brunt sukker – gjerne muscovado
3 ss eplesidereddik
1 ss Worcestershire saus
 ¼ ts kanel
 ¼ ts allehånde

Finn fine, røde, modne tomater slik at ketchupen får mest mulig smak. Valg av råvare er viktig for best mulig resultat.

Start med å flå tomatene. Dette gjør du ved å snitte et kryss på undersiden av tomatene – pass på å ikke lage snittet for dypt – og deretter ha de over i kokende vann i et par sekunder. Hvor lenge de skal ligge avhenger i hvor faste tomatene er. Pass på å bruke en stor nok kjele, slik at tomatene dekkes helt av kokende vann. Dersom de er veldig faste kan det lønne seg å la de ligge i opp mellom 30-60 sekunder. Ha isvann klart på benken og ha tomatene over i isvannet for å stoppe kokeprosessen. Deretter er det bare å dra av skinnet – start i krysset og dra skinnet av. Det bør gå ganske lett, dersom det sitter veldig fast kan du prøve å gjennomføre prosessen en gang til. Det er dog greit å være oppmerksom på at dersom tomatene ligger for lenge i det kokende vannet vil det etterhvert bli vanskelig å flå tomatene, fordi de begynner å smulder under skallet og du får med halvparten av kjøttet også.

IMG_9528_Fotor IMG_9536_Fotor

Finhakk så hvitløk, gul løk og chili. Gjør klar alle ingrediensene, så det er klart når det skal i gryta.

Ha olivenolje i gryta og tilsett hvitløk og løk. Stek i ca 10 min til løken er myk og blank, men pass på at den ikke tar til seg farge. Stek på middels varme og skru ned dersom løken begynner å svi seg. Ha i chili, tomater, tomatpuré sukker og eplesidereddik. Kok opp og knus tomatene lett med en sleiv eller gaffel. Når blandingen er kokt opp kan du tilsette Worcestershire saus, kanel og allehånde og sette det hele til å koke på lav-medium varme uten lokk i 45-60 minutter. Rør innimellom for å passe på at sausen ikke svir seg.

Bruk en håndmikser og blend til du får en jevn saus. Ha ketchupen over i en eller flere lufttette beholdere og sett i kjøleskapet i et par timer, slik at den får satt seg. På denne tiden vil den også tykne til noe.

IMG_9804_Fotor

I lufttett beholder holder ketchupen i kjøleskap inntill en måned.


Pepperrot ketchup

Porsjonen tilsvarer rett under 5 dl ketchup. Fremgangsmåten er i det store og hele den samme som ved «vanlig» ketchup.

400 gr tomater – flådde
1 ss olivenolje
3 fedd hvitløk – finhakket
 ½ medium løk – finhakket
1 chili – finhakket
20 gr pepperrot
2 ss tomatpuré
2 ss brunt sukker
3 ss eplesidereddik
1 ts Worcestershire saus
 ¼ ts kanel
 ¼ ts allehånde

Finn fine, røde, modne tomater slik at ketchupen får mest mulig smak. Valg av råvare er viktig for best mulig resultat.

Start med å flå tomatene. Dette gjør du ved å snitte et kryss på undersiden av tomatene – pass på å ikke lage snittet for dypt – og deretter ha de over i kokende vann i et par sekunder. Hvor lenge de skal ligge avhenger i hvor faste tomatene er. Pass på å bruke en stor nok kjele, slik at tomatene dekkes helt av kokende vann. Dersom de er veldig faste kan det lønne seg å la de ligge i opp mellom 30-60 sekunder. Ha isvann klart på benken og ha tomatene over i isvannet for å stoppe kokeprosessen. Deretter er det bare å dra av skinnet – start i krysset og dra skinnet av. Det bør gå ganske lett, dersom det sitter veldig fast kan du prøve å gjennomføre prosessen en gang til. Det er dog greit å være oppmerksom på at dersom tomatene ligger for lenge i det kokende vannet vil det etterhvert bli vanskelig å flå tomatene, fordi de begynner å smulder under skallet og du får med halvparten av kjøttet også.

Finhakk så hvitløk, gul løk, chili og pepperrot. Gjør klar alle ingrediensene, så det er klart når det skal i gryta.

Ha olivenolje i gryta og tilsett hvitløk og løk. Stek i ca 10 min til løken er myk og blank, men pass på at den ikke tar til seg farge. Stek på middels varme og skru ned dersom løken begynner å svi seg. Ha i chili, pepperrot, tomatpuré, brunt sukker og eplesidereddik. Bland godt og tilsett flådde tomater. Kok opp og knus tomatene lett med en sleiv eller gaffel. Når blandingen er kokt opp kan du tilsette Worcestershire saus, kanel og allehånde og sette det hele til å koke på lav-medium varme uten lokk i 45-60 minutter. Rør innimellom for å passe på at sausen ikke svir seg.

Bruk en håndmikser og blend til du får en jevn saus. Ha ketchupen over i en eller flere lufttette beholdere og sett i kjøleskapet i et par timer, slik at den får satt seg. På denne tiden vil den også tykne til noe.

IMG_9800_Fotor

I lufttett beholder holder ketchupen i kjøleskap inntill en måned.


Coleslaw er et must på enhver BBQ, og kan være et friskt og godt innslag på bordet. Denne coleslawen er laget med rødkål, i stor grad for farge innslag – men også for smak, gulrot for sødme, grønt eple for syre og fennikel for en frisk smak. Bland det hele med en blanding av créme fraîche og majones for den klassiske slaw-finishen. Bruk gjerne Hellmanns majones, om du ikke har hjemmelaget – den er lett og god og passer supert i en dressing som denne.


Coleslaw med rødkålIMG_9503_Fotor

200 gr rødkål (ca ¼ hode)
 ½ grønt eple
1 gulrot
 ¼-½ fennikel – kan utelates
Saus:
2 ss créme fraîche
2 ts majones
1 ts sitronsaft
salt og pepper

Strimle opp rødkål og fennikel, skjær opp eple og gulrot i fine strimler. Ha det hele i en stor bolle. Bland créme fraîche, majones, sitronsaft, salt og pepper i en liten bolle. smak til om du trenger mer syre, salt eller pepper. Husk at det også er litt syre i de grønne eplene i salaten. Bland så det hele sammen og voila – ferdig rød coleslaw!


IMG_9233_Fotor

Bon appétit

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)