Tilbehør

Tacotilbehør

Det finnes antagelig like mange variasjoner av «norsk» tacotilbehør som det finnes familier i Norge. Jeg skal nå dele mine favoritter. Det er noen ting som må stå på bordet, og blant disse er definitivt en god guacamole og salsa. Og jeg MÅ ha rømme, men det er selvfølgelig ikke noe jeg lager selv. Personlig liker jeg veldig godt å lage salsa fresca, som er en ukokt salsa laget på ferske tomater. I tillegg til sausene er syltet rødløk blitt en stor favoritt i heimen. Det smaker fantastisk til taco og veldig enkelt å lage.

Bønner er en viktig del av mexicansk matlaging som ikke er mye brukt i Norge. I fjor var vi i San Diego, og den mexikanske maten i gamlebyen der er det mest autentiske jeg har spist. Der smakte vi et fantastisk tilbehør – refried beans. Det er en slags bønnemos, tradisjonelt laget på pintobønner. Det er ikke en bønnesort som er veldig lett å få tak i i Norge dessverre. Derfor må dette fantastiske tilbehøret vente, men oppskrift kommer når jeg har lekt meg ferdig og funnet en god oppskrift – laget på bønner som er lettere å få tak i i Norge.

Et must når jeg lager mexicansk mat er koriander. Det er en smak som hører til og personlig syns jeg maten blir litt «fattig» uten. Men det er smak og behag, jeg er veldig klar over at det er en smak man enten elsker eller hater og korianderen kan selvfølgelig utelates uten problemer. Dersom du bor i oslo kan jeg anbefale å kjøpe korianderen i bunter på grønnsakssjappene – de smaker bedre og er mye billigere.IMG_3764


Guacamole

For å få til en god guacamole må du ha gode avokadoer, som jo er den aller viktigeste ingrediensen. Avocadoen bør være myk, uten at den er for myk. Den letteste måten å sjekke om de er modne er å pille ut stilken og se på fargen. Er den brun under stilken er den antagelig overmoden, er den lysegrønn/gul er den antagelig ikke moden. Har den en fin grønnfarge bør den være perfekt. IMG_3751

Ingredienser:
 2 modne avokado
1 fedd hvitløk – finhakket/presset
 ¼ lime – saften
 ¼-½ chili – finhakket
1 liten tomat – uten frø i små biter
litt olivenolje
fersk koriander – hakket
salt og pepper

Start med å skrelle avokadoene og ta ut steinene – disse kan du ta vare på og ha i til slutt for at guacamolen bedre skal holde på fargen. Dessuten ser det veldig ålreit ut i skåla. Ha avokadoene i en bolle. Tilsett finhakket hvitløk, chili og fersk koriander. Dersom du ønsker en sterk guacamole tilsetter du bare mer chili. Den kan også droppes, dersom du ønsker en veldig mild guacamole. Det skal dog sies at min samboer ikke er spesielt glad i sterk mat og han syns det går fint med ¼ chili. Ha i limesaften og litt olje. Knus blandingen en en gaffel eller i en morter. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer koriander eller lime. Dersom du ønsker en litt avrundet smak kan du tilsette 1-2 ss rømme.


Salsa fresca

Tomater er selvfølgelig den viktigeste ingrediensen i en salsa. Bruk gode tomater med mye farge og smak, gjerneIMG_3758 plommetomater.

Ingredienser:
3 tomater – i små biter
¼-½ rødløk – finhakket
 ¼-½ chili – finhakket
fersk koriander – hakket
litt limesaft
litt olivenolje

Start med å dele tomater og ta ut frøene. Dette gjøres for å fjerne mye av fuktigheten i salsaen slik at den ikke blir dvassen. Kutt tomatene så i små biter, jeg liker best når tomatene er kuttet IMG_3738veldig fint, slik at du får en mest mulig «homogen» masse. Finhakk så rødløk og chili, og kutt korianderen i mindre biter. Bland alt sammen i en bolle. Enklere blir det nesten ikke!

 

 

 

 


Syltet rødløk

Veldig lett å lage og veldig lett å huske! Lages etter en «1-2-3» formel. 1 del eddik, 2 deler sukker og 3 deler vann. Det passer yppelig til flere ting, for eksempel på brødskiven med leverpostei eller kyllingpålegg, i wraps eller til kjøttretter, for eksempel grillmat eller burger.

Ingredienser:IMG_3754
 ½ dl eplecidereddik/hvitvinseddik
1 dl sukker
1½ dl vann
salt og pepper
2 små rødløk – i tynne halvmåner

Ha eplecidereddik, sukker og vann i en kjele og la det koke opp. Tilsett salt og pepper. Kutt løken i tynne skiver – bruk gjerne en mandolin om du har – og ha det på et glass. Når laken er kokt opp heller du den over løken og lar det kjøle seg ned. Når laken er avkjølt kan du ha på lokket og sette den i kjøleskapet. La stå i minst 4 timer, gjerne over natten.  Jeg lar bare løken ligge i laken til den er spist opp. Det finnes mange variasjonsmuligheter, prøv deg gjerne frem med diverse krydder i laken. Selv liker jeg å ha i noen skiver med ingefær for ekstra smak.


Håper du har fått noen gode idéer til hva du kan tilføre tacobordet en fredagskveld. Alle disse er selvfølgelig perfekte til tacopaien – i tillegg til ruccola.

Bon Appétit 

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)