Jeg har en god stund prøvd å finne en god oppskrift på brød. En oppskrift som gir brød som er digge på smak, som ikke er helt kompakte og som ikke smuldrer. Det har tatt meg litt tid å eksperimentere meg frem til dette brødet, og ikke minst å lære meg å kjenne grove gjærdeiger – de lever liksom et litt annet liv en de fine deigene, laget på bare eller mye hvitt hvetemel. I forsøket falt valget på speltmel som hovedrolleinnehaver var ganske enkelt og basert på at jeg syns speltbrød er superdigg. Å lage brød av et mel laget på en korntype som andre har lyktes med virket altså som et bra sted å starte.
Dette brødet er kanskje ikke veldig studentvennlig, spelt er dyrt og det er også enkelte av frøene og kornene representert. Etter en rask regnerunde fant jeg at det koster ca 25kr per brød. Det høres kanskje ut som mer enn du gidder å betale for å gjøre noe selv, men jeg skal love deg at du ikke kommer til å angre – dette brødet blir både bedre og mer næringsrikt enn andre brød du får til samme pris.
Jeg anbefale å kjøpe speltmel av godt brød, da dette (faktisk) er et av de billigeste alternativet hva gjelder speltmel – i alle fall så vidt jeg kan finne. Finner du noe som er billigere vil jeg gjerne ha tips! Det lønner seg også å lage havremelet selv, ved å male havregryn i en foodprocessor eller ved hjelp av en stavmikser.
Jeg har prøvd å lage dette brødet både med eplemost og appelsinjuice. Personlig syns jeg førstnevnte gir aller best smak. Jeg har brukt Discovery fra epleblomsten, som koster ca 150kr for 3 liter (2dl=ca10kr). Du kan bruke hva du ønsker, men dette er det jeg mener har gitt meg best resultat – dessuten er eplemosten et deilig tilskudd til både frokost og lunsj.
Et produkt jeg gjerne vil få «vise frem» er steel cut sort havre fra den sorte havre. Det koster litt, men det er verdt det. Det er snakk om kun 1,50kr pr brød, og du kan også bruke havren til masse annet digg! Det kommer jeg tilbake til en annen dag. I brødet gir havren gir en litt nøtteaktig smak og en deilig motstand som jeg syns passer utrolig bra i brødet.
Deigen skal heve i en god del timer, jeg liker å la det kaldheve over natten, og setter ofte deigen fredag eller lørdag kveld – så blir det nybakt brød lørdag eller søndag morgen.
Speltbrød
Oppskriften gir nok til 3 brød av ca 750 gram.
Bløtlegg
♥ 60g kli – jeg har brukt havre
♥ 60g sesamfrø
♥ 50g havre – steelcut eller store gryn
♥ 50g linfrø
♥ 40g chiafrø
♥ 40g solsikkekjerner
♥ 5dl vann
Gjærblanding
♥ 30g gjær
♥ 2ss honning
♥ 2dl eplemost eller appelsinjuice – romtemperert
Deig
♥ 750g sammalt speltmel
♥ 200g siktet speltmel
♥ 100g havremel
♥ 1ts salt
♥ +/- 2dl vann
♥ 100g smør
Kornblanding
♥ 30g store havregryn
♥ 20g linfrø
♥ 20g sesamfrø
♥ 15g solsikkekjerner
Start med å blande havrekli, sesamfrø, steel cut havre, linfrø, chiafrø og solsikkekjerner. Ha så i 5 dl vann, bland godt og la stå å svelle i 30-60 minutter. Ta eplemosten så ut av kjøleskapet slik at denne blir romtemperert til den skal blandes med gjæren.
Når frø- og kornblandingen har stått i minst 30 minutter kan du blande eplemost, gjær og honning. La stå i noen minutter, mens du tilsetter mel og salt i frø- og kornblandingen. Ha i gjærblandingen og elt godt til du får en samlet masse. Elt videre og tilsett litt og litt vann. Deigen skal «tåle» ganske mye vann før den blir klissete. Det kan absolutt lønne seg å bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok, dersom du har tilgang på dette. Når deigen har absorbert 1-2dl vann og den har eltet i ca 10 minutter kan du tilsette smør i små terninger – litt etter litt – og elte dette godt inn. Det tar ca 10 minutter, så er det bare å dekke bollen med plast og rydde plass i kjøleskapet. Elter du for hånd bør du elte deigen i ca 20 minutter før du har i smøret.
La deigen heve i kjøleskapet over natten og ta bollen ut når du står opp. Ha deigen ut på benken og dekk til med et klede. La den
hvile på kjøkkenbenken i minimum 15 minutter før du begynner å bake ut.
Kna deigen raskt og rull den ut til en tykk pølse. Den denne i tre ca like emner. Det kan lønne seg å veie emnene for å passe på at de er ca like store – husk av like emner steker best. Rull de tre emnene til de er ca like lange som formene du bruker. Bland sammen store havregryn, linfrø, sesamfrø og solsikkekjerner og hell blandingen på benken. «Dypp» og rull emnene i kornblandingen, legg i former og legg til etterheving i 30-60 minutter. Lag gjerne snitt i emnene slik at de ikke sprekker under steking.
Stek så på 200°C i ca 30 minutter. Ta «banketesten» for å avgjøre om brødene er ferdig – husk at hver ovn steker forskjellig. «Banketesten» gjør du ved å snu brødene ut av formen og deretter banke lett på undersiden. Er det da en hul lyd er brødene ferdige. Ikke? La de stå i et par minutter til, men følg med så ikke de blir brent!
Når brødene er ferdig bør du ha de ut av formen og legge de på rist. La brødene avkjøle på rist under et klede, før du har dem i poser i fryseren eller på kjøkkenbenken. Det fungerer helt fint å fryse brødene, men jeg vet ingenting om holdbarhet utover dette, da de blir spist før det er noe problem.
Brødet er superdigg til frokost, gir masse næring og metter lenge. Passer derfor også godt i lunsjboksen eller som tilbehør til en deilig suppe – for eksempel provençalsk kyllingsuppe, som jo er en perfekt lunsj på en grå søndag, eller en rask hverdagsmiddag.
Bon appétit♥

Speltbrød
Ingredienser
Bløtlegges
- 60 g Havrekli
- 60 g sesamfrø
- 50 g Steelcut havre
- 50 g Linfrø
- 40 g chiafrø
- 40 g Solsikkekjerner
- 5 dl vann
Gjærblanding
- 30 g fersk gjær
- 2 ss honning
- 2 dl Eplemost
Deig
- 750 g Sammalt speltmel
- 200 g Siktet speltmel
- 100 g Havremel
- 1 ts salt
- ca 2 dl vann
- 100 g Meierismør
kornblanding
- 30 g Store havregryn
- 20 g Linfrø
- 20 g sesamfrø
- 15 g Solsikkekjerner
Instruksjoner
-
Bløtlegg frø og kjerner i 30-60 min.
-
Bland romtemperert eplemost, gjær og honning.
-
Ha mel og salt i frøblandingen, tilsett gjærblandingen og elt til du får en sammenhengende masse.
-
Tilsett litt og litt vann, elt deretter i 10 minutter. Elt inn litt og litt smør og elt i ca 5 minutter til.
-
Sett i kjøleskapet og kaldhev over natten
-
Ha deigen ut av kjøleskapet 1 times tid før du skal bake den ut. Hell den ut på en melet overflate, legg et rent kjøkkenhåndkle og la den hvile i ca 15 minutter.
-
Elt lett og rull til en pølse, del i 3 like store emner.
-
Bland frø og korn, rull brødemnene i blandingen og etterhev i 30-60 minutter.
-
Lag snitt i brødemnene og stek i forhevet ovn på 200 grader i ca 30 minutter. La avkjøles på rist
Prøvde meg på disse i går/dag og ble superfornøyd. Gode brød, lette og lage 🙂
Supergode og relativt enkle 🙂 Kan også med enkle grep gjøres grovere 🙂