Annet, Reise

Sommer og Paris

14099459_154877078286059_69910060_n(1)Den siste tiden har det vært lite aktivitet, det beklager jeg. Sommeren har i stor grad bestått av en uendelig lang flytteprosess, som har tatt mye oppmerksomhet, engasjement og energi. Heldigvis er vi veldig snart på plass i ny leilighet og matlaging kan igjen få min fulle oppmerksomhet. Det blir nok deilig, for matlagning har en nærmest terapeutisk del i livet mitt.

Dere som følger meg på snapchat (frkmatvrak) har antageligvis fått det med dere at jeg den foregående uken har vært i Paris.Som matvrak har det vært en helt fantastisk tur med utrolig mye god mat. Vi har spist alt fra klassisk fransk retter som andeconfit, til friske retter basert på sesongens ferske, deilige råvarer. Jeg vil derfor skive litt om de stedene vi har spist, og gi mine anbefalinger. Jeg har dessverre ingen egne bilder, jeg tenkte ikke på det før det var for sent – er ikke den mest rutinerte bloggeren, kan man si.

Vi spiste MYE mat. Alt for mye egentlig, men vi hadde så alt for mye å rekke gjennom på 5 dager. Le pavillonTil frokost var det mye croissant, fersk appelsinjuice og kaffe, noe du kan få på en hver lokal hjørnekafé eller bakeri. Lunsjen har også i stor grad bestått av det de franske hjørnekaféene har å by på. Den første dagen dro vi til Parc des Buttes-Chaumont og spiste lunsj på Le Pavillon du Lac. Det er vanlig at restaurantene serverer 3 retter både til lunsj og til middag, og at lunsjserveringen er billigere. Derfor kan det lønne seg å spise et større måltid på en slik restaurant til lunsj, og gå for et mindre måltid på kvelden – dersom man ønsker  å spare litt penger og spise god mat. le pavillon 2Dette er en slik restaurant som har åpent både til lunsj og middag. 3-retters lunsj får du for 19€ og en middag koster 34€. Vi gikk for et alternativ med hovedrett – valg mellom kjøtt og fisk – og «café gourmand» til 14,50€. Et perfekt lunsjmåltid. Jeg valgte fisken – en super rett med et deilig hvitt fiskestykke, en god saus og friske grønnsaker. Café gourmand er rett og slett er 1 kopp espresso og noe godt til – i dette tilfellet 1 glass karamellkrem og 2 små kaker. En fantastisk avslutning på et veldig godt måltid. En deilig start på matopplevelsen i Paris, og definitivt den beste lunsjen i løpet av turen.

Samme kveld dro vi på noe jeg ser for meg er en typisk fin fransk restaurant: Au Bon Accueil. Au bonEt lite mørkt lokale med bord med hvite duker og menyer og kunst på veggene. Velger du å sitte ute kan du se på Eiffeltårnet fra bordet. De hadde ingen meny på engelsk, men servitøren snakket bra engelsk og var svært behjelpelig med å oversette og forklare. au bon 2Maten var fantastisk, og her spiste vi turens beste forrett: en rekonstruert tomatsalat, med fantastisk saftige og fargerike tomater, helt fersk mozzarella og en emulgert basilikumoljedressing. Til hovedrett fikk vi servert det møreste stykket kalv, en silkemyk potetpuré og en deilig rødvinssaus – dette var absolutt ingen dårlig start, og dersom resten av menyen holder samme standard vil jeg absolutt anbefale å dra hit, både på grunn av atmosfære og mat.

MPnnuHsF9NVgyGOl4ObzmsEJbR43oBugDen beste hovedretten spiste vi på en restaurant med klassisk fransk mat, en liten brun perle i et trangt smug i hjertet av Paris med navn La Jacobine. Her serverte de klassiske retter som snegler, gratinert løksuppe, chevre salat og foie gras til forrett, blant annet Coq au vin amazing-food-great-serviceog andeconfit til hovedrett og en hel del franske kaker og desserter på menyen. Valget falt på andeconfit og sitron marengs terte – og det uten anger. Det smakte helt fantastisk – anden var perfekt confitert og falt nærmest fra hverandre. Tilbehøret var også upåklagelig, det er helt tydelig at dette er noe de har gjort for alltid. Det er verdt å ta turen innom denne restauranten – fantastisk atmosfære og deilig mat. Sitronterten var heller ikke til å klage på, men på tross av at jeg elsker sitronmarengspai er ikke dette min favorittdessert i løpet av turen.

Til lørdag booket vi bord på Bistrotters – en bitte liten moderne michelin bib 5424ad12ad2d743cdd53f09f4d89aaca_640x302gourmand restaurant utenfor allfarvei. Bib gourmand er hakket under stjerne, og i forklaringen er det beskrevet som «god mat til en moderat pris», hvilket jeg syns stemmer godt gitt at prisen var på 36€ pr pers for 3-retters middag. På Bistrotters har de to serveringer på kvelden tirsdag til lørdag, første kl 19 og andre kl 2115 og får å få bord her må man bestille på forhånd. Vi var innom å spurte etter bord på fredag, da var de helt fullt men vi fikk tilbud om å booke på lørdag. På lørdag var restauranten like smekkfull, og jeg observerte også da at noen ble booket inn til en annen dag. Maten var smakfull, fargerik og spennende, med deluxe-ban3høyt fokus på sesongens ferske og lokale råvarer. Det beste her var for meg desserten, som jeg også vil si er den beste desserten i løpet av turen. En frisk dessert av fersken og nektariner tilberedt på forskjellige måter og med forskjellige teksturer. En deilig avslutning på et deilig måltid etter en lang dag i en ekstremt varm Paris. Også servicen her var helt fantastisk. Det var tydelig at de som jobbet på restauranten både har engasjement og glede i maten og vinen. Sjekk gjerne ut instagramprofilen deres for å få et lite innblikk i engasjementet vi følte på under besøket.

saigon-pantheon-vue-de-la-salle-4c63bVi spiste kun ett måltid av annen art en fransk, og det var vietnamesisk på Saïgon Panthéon. Der spiste vi 6(!)-retters meny, hvilket både var helt fantastisk og heller ikke spesielt dyrt. En deilig enhet som ikke kan sammenlignes med de andre måltidene vi spiste og som var helt fantastisk. Deilig frisk, fersk mat basert på ukens tilgjengelige saigon-pantheon-devanture-saigon-pantheon-0764fråvarer på markedene. Vi fikk menyen på en stor tavle ved bordet, og fikk det forklart med at de bytter menyer hver uke etter hvilke råvarer som er ferske og tilgjengelige. Servitøren snakket godt engelsk og var både hyggelig og komfortabel – det var generelt god stemning, men litt i overkant varmt uten klimaanlegg i lokalet. Fantastisk lite sted, men ikke det første stedet jeg ville valgt, om du skal være i Paris bare et par dager – kun fordi man reiser til Paris først og fremst for å oppleve fransk kultur og mat.

Alt i alt må jeg vel si at vi spiste MYE mat, men det var mye god mat – verdt hver krone og hver eneste kalori. Skal du til Paris så kan jeg uten problemer anbefale alle disse restaurantene, som i hovedsak har en prising sånn midt på treet med mellom 25 og 40€ for 3 retter.

Bildene i dette innlegget har jeg ikke tatt selv, med unntak av bildet fra Ladurée og det av byen som er tatt fra Notre-Dame. Bildene av og fra restaurantene er lånt fra diverse nettsider.

Håper noe frister og at kanskje du får tatt deg en tur til Paris før det har gått alt for lang tid. Da vi var der tenkte jeg veldig ofte: «Hvorfor har ikke jeg vært her før?» Så kanskje det bare er å ta turen?

IMG_9956_Fotor

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)