Dessert, Fest og helligdag, Kaker, Søtt og godt

Saftig sjokoladekake med marengssmørkrem

På søndag feiret jeg 1års dag med hel bloggdag, kake og besøk. Det var en fin dag med fint vær og kaken ble både supergod og fin, om jeg må si det selv!

Denne kaken er sterkt inspirert av en kake jeg har funnet på utallige mat- og bakeblogger. Den er alt for god til å ikke dele med verden eller å tilføre bakereportoaret sitt – den perfekte sjokoladekaken spør du meg. Ikke er den spesielt vanskelig å lage, og den smaker helt fantastisk. Den er saftig og myk uten å være fudgy, og den har en god smak av sjokolade. Den er virkelig verdt en test!

Bloggen er jo blitt 1 år, og det feires med sjokoladekake og god mat. Nå i mai syns jeg det gjør seg med litt fruktige smaker, og jordbær passer jo supert til sjokolade. Derfor ble det nå en jordbærmarengssmørkrem og pynt av jordbær, sjokolade og pikekyss. En klassiker du godt kan servere på 17.mai. Vil si det tar omtrent like lang til å lage denne kakebunnen som å lage posekake, og jeg kan love resultatet blir veldig mye bedre!

Jordbærkremen er en sveitsisk marengs smørkrem. Du kan kutte ut jordbær, eller bytte ut med noe annet – for eksempel sjokolade – om du ønsker det. Har tidligere laget kaken med sjokoladekrem, og det ble helt himmelsk. Da kan du bytte ut jordbærpuréen med 120gr smeltet kokesjokolade.

Jeg pyntet kaken med en sjokoladeganache laget av ca 100gr smeltet sjokolade og 4 ss fløte. Den ble litt for tykk, så «drips»ene ble ikke så fine. Ville kanskje spedd ut med mer fløte om jeg skulle gjort det på nytt.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Det skal 2,5 dl varm, nytraktet kaffe i kaken, dette må du ikke utelate. Du kommer ikke til å smake at det er kaffe i røra når kaken er ferdig. I oppskriften jeg fant brukes det noe som kalles buttermilk, dette kan enkelt subsidieres med en blanding av melk og 7% eddik. Det vil se ut som at melken blir dårlig, men det er sånn det skal være.

Verdens beste sjokoladekake

En kjempeanvenlig, saftig sjokoladekake du kommertil å elske!

Aktiv tid 10 minutes
Total Time 1 hour
porsjoner 2 bunner

Ingredienser

 • 210 gr hvetemel
 • 400 gr sukker
 • 90 gr bakekakao
 • 1 ts salt
 • 1 ts bakepulver
 • 2 ts natron
 • 2 store egg
 • 2 ts vaniljeekstrakt
 • 1 dl olje
 • 2,5 dl melk
 • 2,5 ss hvit eddik
 • 2,5 dl varm kaffe

Instruksjoner

 1. Finn fram alle ingrediensene - med unntak av kaffen - i god tid, så alt er romtemperert. Forvarm ovnen til 180 grader. Bland melk og eddik, la stå i ca 5 minutter. 

 2. Sikt og bland de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Bland så det våte i en annen bolle før du heller i litt og litt av det våte i den tørre blandingen mens du rører.

 3. Trakt 2,5 dl kaffe og bland i røren. Du skal nå ha en svært flytende røre.

 4. Ha bakepapir på 2 runde former og smør eventuelt kantene. Jeg bruker 2 former på 18cm og steketiden blir da ca 30-45 minutter. 

 5. Når kaken er ferdig stekt kan du la bunnene kjøles ned i formen i minimum 30 minutter. Kjøl ned bunnene helt før du har på kremer og fyll.

Sveitsisk marengssmørkrem

En anvendelig smørkrem hvor smak kan tilsettes etter ønske. 

Aktiv tid 20 minutes
Total Time 20 minutes
porsjoner 1 porsjon

Ingredienser

 • 3 store eggehviter
 • 180 gr sukker
 • 230 gr usaltet smør
 • 1 ts vaniljeekstrakt

Instruksjoner

 1. Mål opp smør, del i små biter og sett på kjøkkenbenken. Sett en kjele med vann til kok, du trenger ikke mye vann - bare nok til at kjelen ikke koker tørr mens du holder på. 

 2. Ha eggehviter og sukker i en glass- eller metallbolle, bland godt. Ha bollen over vannbad, visp godt til alt sukkeret har løst seg opp. 

 3. Ha eggehviteblandingen over i en miksmaster med ballongvisp, og visp til blandingen er blitt tykk, hvit og romtemperert. Du skal nå ha fått en tykk marengs. 

 4. Du kan nå bytte til en flatvisp om du har. Bland i litt og litt romtemperert smør. Det er viktig at smøret og marengsen har ca samme temperatur, ellers vil kremen skille seg. 

 5. Bland så i vaniljeekstrakt og eventuelle andre smakstilsetninger i en tynn stråle til du har en fin krem. Det er viktig at også dette er romtemperert, slik at ikke kremen smelter eller skiller seg. Fruktkremer kan ofte se ut til å skille seg litt, men fortsett å pisk kremen, så er min erfaring at den samler seg fint til slutt.

Notater

For fruktkrem, tilsett ca 2 dl fruktpurè, for eksempel jordbær eller bringebær - smak til. Skal du lage fruktkrem kan du med fordel bruke usaltet smør.

For vaniljekrem, bytt ut vaniljeekstrakt med frøene fra 1 hel vaniljestang.

For sjokolade tilsett 120gr smeltet, romtemperert sjokolade, lys eller mørk.

Bon appétit ♥

 

 

1 thought on “Saftig sjokoladekake med marengssmørkrem

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)