Fisk, Middag

Pannestekt torsk og risotto

 


Risotto og pannestekt torskIMG_0134_Fotor

4 persjoner

Risotto
2ss olivenolje
4 fedd hvitløk – finhakket
2 sjalottløk – finhakket
350g risottoris – for eksempel arborio
4dl hvitvin
6-7dl grønnsakskraft
40g meierismør
100g fennikel – tynne skiver
100g cherrytomater – delt i 4
100g revet parmesan
smak til med frisk estragon og/eller flat persille
pepper
Pannestekt torsk
800g torskeloinimg_0155_fotor_fotor
maldonsalt (eller havsnø)
1 ss smør
80g serranoskinke
1 kvast estragon
salt og pepper

Gni fisken inn i litt maldonsalt – eller maldonsaltets norske utfordrer havsnø, om du får tak i det. Legg til side i ca 15 minutter før du skyller av og tørker fisken med et stykke tørkepapir.

Mens fisken ligger i saltet kan du begynne med risottoen. Mål opp alle ingrediensene, finhakk hvitløk og sjalottløk. Skjær fennikelen i tynne skiver, del tomatene i 4 båter og riv parmesanosten. Sett grønnsakskraften til kok, slik at denne er glovarm når du begynner å spe den i risottoen.

Ha olivenoljen i en tykkbunnet kjele på middels varme og tilsett løken når oljen er blitt varm. Når løken er blitt blank kan du tilsette hvitløken. La det surre i et par minutter, til løken begynner å ta litt farge. Ha så i risen og la denne surre lett under omrøring i ca 1 minutt. Når risen har surret i omtrent 1 minutt skal vinen helles i kjelen. Rør om til vinen er absorbert før du tilsetter grønnsakskraften, ca 1dl om gangen. La risen absorbere væsken før du heller på en ny omgang. Når all væsken er absorbert skal smøret tilsettes og røres inn.

Skjær serranoskinken i små biter. Ha salt og pepper på den skylte og tørkede fisken. Ha smør i en stekepanne og på middels høy varme. Stek skinken lett i 1-2 minutter og legg så til side, men la så mye fett som mulig være igjen i pannen. Skru ned varmen til middels, ha litt ekstra smør i pannen om det er nødvendig og tilsett en liten kvast estragon. Legg fisken i panna med skinnsiden ned og stek i ca 6 minutter. Snu så fisken over på den andre siden og la den steke i opp mot 1 minutt. Når fisken begynner å flake seg er den ferdig.

Mens fisken steker kan du tilsette fennikel, tomat og parmesan til risottoen. Smak til med persille, estragon og pepper. Husk at det er mye salt i serranoskinken, så du vil nødvendigvis kunne kutte litt i risottoen.

Rask, enkel og digg helgemiddag som passer like godt til 1 som med 4 rundt bordet. Det er en fin rett å sette på bordet en fredags- eller lørdagskveld, både med og uten besøk. Nå som høsten har kommet på ordentlig kan du servere en lett og frisk rødvin uten for mye tanniner (garvestoff), men gå gjerne for den klassiske hvite dersom det er ønskelig. Skal du ha dessert til kan jeg anbefale å teste sjokolademousse eller kanskje deilige, chewy browniemuffins, som en sjokoladefylt kontrast til torsken og den salte skinken.


img_0631_fotor

Bon appétit 

Pannestekt torsk og risotto

Aktiv tid 10 minutes
Passiv tid 20 minutes
Total Time 30 minutes
porsjoner 4 porsjoner

Ingredienser

Risotto

 • 2 ss olivenolje
 • 4 fedd hvitløk
 • 2 stk sjalottløk
 • 350 g risottoris
 • 4 dl hvitvin
 • 6-7 dl grønnsakskraft
 • 40 g Meierismør
 • 100 g fennikel
 • 100 g cherrytomater
 • 100 g parmesan
 • estragon og persille
 • salt og pepper

Torsk

 • 800 g torskeloin
 • Havsnø/maldonsalt
 • 1 ss Meierismør
 • 80 g seranoskin
 • 1 kvast estragon
 • salt og pepper

Instruksjoner

 1. Gni fisken inn i litt maldonsalt - eller maldonsaltets norske utfordrer havsnø, om du får tak i det. Legg til side i ca 15 minutter før du skyller av og tørker fisken med et stykke tørkepapir.
 2. Mens fisken ligger i saltet kan du begynne med risottoen. Mål opp alle ingrediensene, finhakk hvitløk og sjalottløk. Skjær fennikelen i tynne skiver, del tomatene i 4 båter og riv parmesanosten. Sett grønnsakskraften til kok, slik at denne er glovarm når du begynner å spe den i risottoen.
 3. Ha olivenoljen i en tykkbunnet kjele på middels varme og tilsett løken når oljen er blitt varm. Når løken er blitt blank kan du tilsette hvitløken. La det surre i et par minutter, til løken begynner å ta litt farge. Ha så i risen og la denne surre lett under omrøring i ca 1 minutt. Når risen har surret i omtrent 1 minutt skal vinen helles i kjelen. Rør om til vinen er absorbert før du tilsetter grønnsakskraften, ca 1dl om gangen. La risen absorbere væsken før du heller på en ny omgang. Når all væsken er absorbert skal smøret tilsettes og røres inn.
 4. Skjær serranoskinken i små biter. Ha salt og pepper på den skylte og tørkede fisken. Ha smør i en stekepanne og på middels høy varme. Stek skinken lett i 1-2 minutter og legg så til side, men la så mye fett som mulig være igjen i pannen. Skru ned varmen til middels, ha litt ekstra smør i pannen om det er nødvendig og tilsett en liten kvast estragon. Legg fisken i panna med skinnsiden ned og stek i ca 6 minutter. Snu så fisken over på den andre siden og la den steke i opp mot 1 minutt. Når fisken begynner å flake seg er den ferdig.
 5. Mens fisken steker kan du tilsette fennikel, tomat og parmesan til risottoen. Smak til med persille, estragon og pepper. Husk at det er mye salt i serranoskinken, så du vil nødvendigvis kunne kutte litt i risottoen.

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)