Annet, Oslotips

Matstreif 2016

Ingen planer for helgen? Denne helgen er det Matstreif i Oslo – et sted for inspirasjon og mulighet til å bade i lokale råvarer fra hele landet. Kanskje du til og med ender opp med noen supervarer til super pris?

Jeg har brukt formiddagen i dag på Matstreif og har i alle fall fått masse inspirasjon. Jeg har møtt og snakket med mange flinke folk, kjøpt noen deilige varer utenom det vanlige og fått noen veldig gode tips. Den siste tiden har jeg hatt økende interesse for IMG_0078_Fotor lokale råvarer og kortreist mat. Dette er todelt. For det første så finnes det så utrolig mange gode råvarer i vårt nærområde – ikke minst i vårt langstrakte land. Det er ikke behov for å fly råvarer langt for at de skal være gode – kanskje snarere tvert imot. Det finnes også utrolig mye spennende råvarer – mye mer enn vi ser rundt oss i butikkene til det daglige. For det andre er det ikke særlig miljøvennlig å fly maten langt for at vi skal kunne kjøpe den på kiwi eller rema – i alle fall ikke nå på denne tiden av året.

På en festival som denne får man også mulighet til å møte de som produserer varene – som lever av dem. Det er noe helt eget, og man får også mulighet til å lære mer om alt fra produksjon til bruksområder.

I tillegg til presentasjon av varer er det en scene med fullt program midt på rådhusplassen. Her er det forskjellige prisutdelinger og presentasjoner. I et eget lite telt på venstre side av scenen er det også diverse kurs hvor du kan lære en hel del. Det er mulig jeg selv tar en tur ned i dette teltet i løpet av helgen for å lære å bake med urkorn, lage egen ferskost, kvalitetsbedømme og filetere fisk eller hvordan starte din egen foodtruck.

IMG_0064_Fotor Jeg endte selv opp med noen varer, som jeg er ganske fornøyd med. Det er varer som generelt er litt dyrere enn på rema 1000, men du får også en helt annen kvalitetssikring og det er jo litt gøy å prøve noe litt utenom det vanlige. Det er allikevel ikke så alt for ille, hva pris angår – billigere enn å kjøpe de samme varene etter det IMG_0070_Fotorhar vært innom kjedebutikkene. For eksempel fikk jeg deilige ferske norske epler til 40 kr/kg, salt fra den norske «utfordreren» til Maldon til 100kr/350gr, ca 150 kr for ferske grønnsaker fra Toten og steel cut sort havre på glass til 60 kr. De deler ut store handlenett fra mathallen, perfekte til å dra med seg på ukens handletur.

Som en liten sidenote kan jeg jo nevne at det også er bondens marked i botanisk hage på søndag. Der vil det være andre aktører med andre produkter og andre erfaringer. Så hvis du ønsker en «matvrakhelg» er det gode muligheter for å nå innom Matstreif på lørdag og årets koseligste bondens marked i botanisk hage på søndag.


IMG_0090_Fotor

God helg 

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)