Kjøtt, Kvernet, lam, Middag

Marokkansk gryte med lammeboller

 

Dette er en rustikk rett med mye smak av lam og varmere tider. Den passer perfekt nå på høsten – både fordi vi har tilgang på deilig lam og fordi det er en rett med mye varme. Gryten er ganske rask å lage, men passer kanskje aller best på bordet med et glass rødvin en fredag eller lørdags kveld. Det er også en rett som er enkel å lage til mange og passer derfor perfekt dersom du venter gjester en kald høstkveld.

Gryten er inspirert av marokkansk mat – det er mye varme, mye krydder og deilig smak av lam. Hele retten peker for meg frem mot varmere tider. Det er en påminnelse jeg trenger på denne tiden av året, og det er deilig å kunne bruke mat på en slik måte.img_1125_fotor

I oppskriften har jeg lagt inn litt slingringsmonn i krydderne, fordi jeg vet at ikke alle liker sterkt krydret mat. Det skal sies at det ikke er spesielt sterkt uansett hva du velger, men tar du øvre sjiktet får du hakket mer «sting» i gryten. Jeg bruker noen teskjeer av en typisk marokkansk krydderblanding – ras el hanout – som du finner rett under.

Krydderblanding
2 ts malt ingefær
2 ts malt kardemomme
1 ts malt muskatnøtt
1 ts malt spisskumin
1 ts malt kanel
1 ts malt allehånde
1 ts malt korianderfrø
1 ts malt gurkemeie
 ½ ts hvitt pepper


Meksikansk gryte med lammeboller

Lammebollerimg_1051_fotor
400 g lammekjøttdeig
20 g bløtlagt brød
1 liten potte fersk koriander – hakket
2 fedd hvitløk – finhakket
1 ts malt ingefær
½ ts salt
 ½ ts hvitt pepper
 ½ ts malt allehånde
 ¼ ts malt muskatnøtt
Gryteimg_1101_fotor
1 gul løk – finhakket
2-3 fedd hvitløk – finhakket
 ½-1 ts chili – finhakket
1½-2 ts krydderblanding
1 stor gulrot – i terninger
ca 400 g søtpotet – i terninger
1 boks hermetiske cherrytomater
3 dl oksefond
350 g kikerter (2 bokser)

2 dl couscous
fersk korianderimg_1089_fotor_fotor

Begynn med lammebollene, det er det som tar lengst tid. Legg brødet til bløt, hakk hvitløk og koriander og bland sammen
krydderene. Skvis ut vannet av brødet og blad det sammen med kjøttdeig, krydder, hvitløk og koriander. Bland til du får en jevn farse, men pass på å ikke overarbeide deigen. Rull kjøttboller, jeg bruker ca 1ts farse i hver kjøttbolle, da jeg syns det egner seg best i en gryterett med litt mindre boller.

Finhakk løk, hvitløk og chili og bland sammen ras el hanout – krydderblandingen. Skrell og skjær gulrot og søtpotet i små terninger, ca 1×1 cm. Rens kikertene, åpne de hermetiske tomatene og bland oksefonden. Sett alt frem, klart til å hives i gryta.

Ha litt smør i en varm panne og brun bollene godt før du har de over på en tallerken. Pass på å ikke helle ut fettet, dette skal du ha over i en gryte, sett den over varmen og tilsett finhakket løk. La løken frese og få litt farge, før du tilsetter hvitløk, chili og krydderblandingen. La det hele surre i et minutts tid, før du tilsetter gulrot- og søtpotetbiter. Bland godt og rør lett i et minutt eller så, før du tilsetter tomater og oksefond. Kok opp og la småkoke i ca 10 minutter før du tilsetter kikertene. La gryten småkoke med lokk i 10-15 minutter til.

img_1110_fotorimg_1121_fotorimg_1114_fotor

Tilbered 2 dl couscous som beskrevet på pakken. Tilsett lammebollene i gryten og la de trekke mens couscousen gjør img_1129_fotorseg ferdig. Finhakk litt koriander og ha i en skål til garnityr.

Server gjerne det hele med noe rødt i glasset. Lam er ganske fett, så syren fra vinen vil gjøre en viktig forskjell i smaksbildet. Avslutt måltidet med en litt kraftig sjokoladedessert, for eksempel en veldig enkel og god sjokolademousse.


img_1125_fotor

Bon appétit 

Marokkansk gryte med lammeboller

Aktiv tid 20 minutes
Passiv tid 30 minutes
Total Time 50 minutes
porsjoner 4 porsjoner

Ingredienser

Lammeboller

 • 400 g lammekjøttdeig
 • 20 g bløtlagt brød
 • 1 liten potte Fersk koriander
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 ts malt ingefær
 • 0,5 ts salt
 • 0,5 ts hvitt pepper
 • 0,5 ts allehånde
 • 0,25 ts malt muskatnøtt

Gryte

 • 1 stk gul løk
 • 3 fedd hvitløk
 • 1 stk chili
 • 1,5 ts krydderblanding se notater
 • 1 stor gulrot
 • 400 g søtpotet
 • 1 boks hermetiske cherrytomater
 • 3 dl oksefond
 • 350 g kikerter
 • 2 dl couscous

Instruksjoner

 1. Bløtlegg brød, bland krydder og finhakk hvitløk. Bland med kjøttdeigen og rull ut små boller. Brun godt i en varm panne med litt smør i. Ta vare på fettet og legg lammebollene til side.
 2. Ha fettet fra lammebollene over i en gryte og tilsett løken. La løken surre til den begynner å ta farge. Tilsett hvitløk, chili og krydderblanding og la det surre videre i et minutt eller to før du har søtpotet og gulrot i gryta. Rør i gryta mens grønnsakene surrer videre i et minutts tid. Tilsett oksefond og hermetiserte cherrytomater og kok opp. La gryta småkoke i 10 minutter før du tilsetter kikertene. La gryta koke med lokk i 10-15 minutter til.
 3. Tilbered couscousen etter anvisning på pakka. Ha lammebollene i gryta og la de trekke et par minutter før du serverer. Server gjerne med rødvin i glasset og med en fyldig sjokolademousse til dessert.

Notater

Krydderblanding
♥ 2 ts malt ingefær
♥ 2 ts malt kardemomme
♥ 1 ts muskatnøtt
♥ 1 ts malt kanel
♥ 1 ts malt allehånde
♥ 1 ts malt koriander
♥ 1 ts malt gurkemeie
♥ 0,5 ts hvitt pepper

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)