Middag, Vegetar

Lilla blomkålsuppe

Tidligere i uken fant jeg en fantastisk lilla blomkål på butikken, og bare måtte kjøpe den! Etter et par runder fikk den IMG_9111_Fotorprøve seg som suppe, og det ble ganske så digg! Suppen kan selvfølgelig lages med helt vanlig hvit blomkål, og den vil smake like godt.

Hva gjelder toppingen kan du bruke en hvilken som helst sopp. Jeg kan se for meg det er superdigg med kantareller, men det hadde jeg dessverre ikke tilgang til, så her ble det en blanding av aromasopp og østerssopp – og det ble veldig godt. I tillegg til sopp lagde jeg noen krutonger av et finsk rugbrød bakt på surdeig, kalt solrug. Det gjorde seg veldig godt sammen med parmesan, hvitløk og timian – som igjen smakte helt supert sammen med suppen. Solrugen kan eventuelt byttes ut med vanlig brød, dersom du ikke får tak i det, men det «sure» brødet gjør seg veldig godt om du får tak i det!


Blomkålsuppe

IngredienserIMG_9126_Fotor
1 ss smør
1 fedd hvitløk – finhakket
2 sjalottløk – finhakket
1 stort blomkålhode (eventuelt 2 små) – i busker
6 dl grønnsakskraft/buljong
1½ dl melk
1½ dl fløte
2 ts maisenn
2 ss vann
salt og pepperIMG_9144_Fotor
Topping:
150 gr assortert sopp, gjerne kantareller om mulig
2 stk solrug, eventuelt 3 skiver brød
1 fedd hvitløk
revet parmesan
fersk timian
smør til steking

Finhakk hvitløk og sjalottløk, skjær blomkålen i buketter. Legg til side et
par små buketter, om du ønsker å ha det som garnityr. Smelt smør i en kjele, ha i hvitløk og løk. Stek til mykt – skal ikke ta farge. Tilsett blomkål i busker, buljong eller kraft, melk og fløte. Tilsett gjerne ½ teskje salt. La koke i 15-20 minutter.

IMG_9153_FotorSkjær soppen i biter og stek i en tørr panne på medium varme. Skjær hvitløken i to og gni brødet inn med den. Del deretter brødet i små kuber. Bland med revet parmesan og hakket timian. Ha smør i en panne og stek brødblandingen.

IMG_9160_Fotor IMG_9167_FotorIMG_9185_Fotor IMG_9189_Fotor

Når blomkålen er gjennomkokt kan du blende med stavmikser til suppen er glatt. Har du ikke stavmikser kan du ha suppen over i en foodprocessor og kjør den glatt. Dersom suppen nå er veldig tynn kan du blande opp 2 ts maisenna og 1 ss vann, ha det deretter over i suppen og la koke et par minutter. Smak til med salt og pepper og tilsett litt fersk timian om ønskelig. Server rykende varm med deilig topping.


IMG_9215_Fotor

Bon appétit 

Lilla blomkålsuppe

En deilig lunsj, flott forrett eller enkel middag. Kan selvfølgelig lages med hvit blomkål om ønskelig.
Aktiv tid 10 minutes
Passiv tid 30 minutes
Total Time 40 minutes
porsjoner 3 porsjoner

Ingredienser

 • 1 ss smør
 • 1 fedd hvitløk finhakket
 • 2 stk sjalottløk finhakket
 • 1 stor (lilla) blomkål i buketter
 • 6 dl vann+buljong/kraft
 • 1,5 dl Melk
 • 1,5 dl fløte
 • 2 ts maisenna ved behov. Blandes ut i litt vann og røres inn i suppen
 • salt og pepper

Topping

 • 150 gr assortert sopp i biter
 • 1 ss smør
 • 2 stk solrug evt. 3 stk brødskiver
 • 1 fedd hvitløk
 • revet Parmesan
 • fersk timian kan utelates

Instruksjoner

 1. Finhakk hvitløk og sjalottløk. Skjær blomkål i fine buketter. Ha smør i en kjele og tilsett løken. Stek til løken er myk og blank. Tilsett kraft, melk, fløte og blomkål. Kok opp og la koke i 10-20 minutter - til blomkålen er helt mør og melkeblandingen er begynt å få et mildt rosa skjær (dersom du bruker lilla blomkål). Bruk en stavmikser og kjør suppen jevn og klumpefri. Dersom suppen nå er veldig tynn kan du blande 2 ts maisenna med litt vann før du har det i gryta med suppen. La koke et par minutter og server.
 2. Mens suppen koker kan du lage toppingen. Skjær soppen i skiver/biter og stek i en tørr panne på middels varme. Gni brødet godt inn med hvitløk og skjær det deretter i fine terninger. Bland med revet parmesan og timian. Når soppen er ferdig stekt kan du ha den over i en serveringsbolle og ha smør i panna. Stek så brødet. Tilsett mer parmesan om ønskelig. Når brødet er stekt kan du ha den også over i en serveringbolle.
 3. Når blomkålen er mør kan du ta frem stavmikseren. Kjør suppen jevn og klumpefri. Dersom suppen nå er veldig tynn kan du blande 2 ts maisenna med litt vann før du har det i gryta med suppen. La koke et par minutter og server.

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)