Middag, Vegetar

Indisk dal

Indisk er så utrolig godt! Når jeg er skikkelig matlei og ikke kommer på noenting jeg kunne tenke meg, er det stort sett bare indisk jeg har lyst på, og det er som får meg igang igjen. Det er nesten magisk. Denne indiske retten er en vegetarisk linsegrye med masse gode smaker. Den gjør seg veldig godt med nan og raita til. Jeg liker også å bruke mangochutney, mest fordi jeg syns det er helt fantastisk godt.IMG_6480_Fotor

Det regnes å være ca 40% av Indias befolkning som spiser utelukkende en vegetarisk diett. India regnes som vegetarbevegelsens fødeland. Med det ligger de i øvre sjikt av verdenstoppen, langt over Norge med sine stusslige 2%. Det skal dog sies at dette både er kulturelt og historisk betinget. For det første spiser ikke hinduer storfekjøtt fordi kyr er hellige dyr, og muslimer spiser ikke svin. Det går derfor mye i kylling og lam, i tillegg til vegetarretter. Landets klima gjør at det er gode forhold for dyrking av frukt og grønnsaker, det samme klimaet gjør det vanskelig å oppbevare kjøtt – som i tillegg er svært kostbart for store deler av befolkningen. Altså – frukt og grønt funker, kjøtt – not so much.

IMG_6510_FotorIndia er et gigantisk land, men utallige forskjellige retninger hva gjelder kjøkken, men det skal jeg ikke skryte på meg å kunne noe om. For meg er indisk indisk, i første omgang – skal se om ikke vi får gjort noe med det etterhvert!

Retten blir antagelig bedre om du koker linsene selv, da har du også muligheten til å krydre i kokeprosessen, og krydderet vil sette smak på linsene, deretter på gryta. Det har jeg ikke gjort enda, det er dog ikke fordi det er vanskelig, men fordi det er litt tidkrevende, og dette er en rett jeg heller lager de dagene jeg ønsker meg en enkel, sunn og god middag innen rimelig tid.

Jeg serverer i denne omgang med nanbrød fra naboen (indisk sjappe i nabogården), men jeg lover å komme tilbake med oppskrift på nan når jeg har mestret denne!


Dal

IngredienserIMG_6458_Fotor
2 ss olivenolje
1 ts sennepsfrø
6 fedd hvitløk – finhakket
2 store løk – finhakket
 40 gram ingefær – finhakket
 1-2 chili – finhakket
 2 ss tomatpuré
1 ss spisskummen – malt
1 ss korianderfrø – malt
 ½ ts kanel
 ½ ts kardemomme
 4 tomater – i biter
2 dl vann
2 bokser kokte linser
salt etter smak

Skrell ingefæren med baksiden av en skje, skrell løk og hvitløk. Del chilien i to og fjern frøene. Finhakk hvitløk, løk, ingefær og chili. Kutt tomaten i biter. Har du kjøpt hele spisskummen- og korianderfrø bør du knuse de i en morter.

IMG_6461_Fotor IMG_6498_Fotor

Ha olivenolje og sennepsfrø i en stor gryte og sett på middels-høy varme. Rør litt rundt til sennepsfrøene begynner å poppe, og tilsett da hvitløk, løk, ingefær og chili. Stek til løken har fått en gyllen farge. Tilsett tomatpuré, rør godt. Ha deretter i spisskummen, korianderfrø og tomatene. La koke inn et par minutter.

IMG_6489_Fotor IMG_6497_Fotor

Ha tilslutt i vann og linser, la koke minimum 10 minutter. Smak til med salt og tilsett godt med fersk koriander. Server med nan, raita og eventuelt mangochutney.

IMG_6516_Fotor


IMG_6541_Fotor

Bon appétit 

Indisk dal

Aktiv tid 15 minutes
Passiv tid 20 minutes
Total Time 35 minutes
porsjoner 4 porsjoner

Ingredienser

 • 2 ss olivenolje
 • 1 ts sennepsfrø
 • 6 fedd hvitløk finhakket
 • 2 stor løk finhakket
 • 40 gr fersk ingefær finhakket
 • 2 stk chili finhakket
 • 2 ss tomatpuré
 • 1 ss spisskummen malt
 • 1 ss korianderfrø malt
 • 0,5 ts kanel malt
 • 0,5 ts kardemomme malt
 • 4 stk tomater i biter
 • 2 dl vann
 • 2 bokser linser
 • salt etter smak

Instruksjoner

 1. Ha olje og sennepsfrø i en middels stor kjele. Ha i finhakket hvitløk, løk, ingefær og chili, og la grønnsakene bli lett brunet. Tilsett tomatpuré, deretter krydder og tomater. La tomatene koke litt inn, tilsett deretter vann og linser. La småkoke i 10-15 minutter før servering.

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)