Frokost, Grov bakst, Helg

Grove scones med tranebær og sitron

Scones er noe jeg tidligere har tenkt på som et litt kjipt, tørt bakverk som egentlig kun hører til på et kjipt skolekjøkken. Den siste tiden har det på en eller annen måte endret seg, og jeg har i løpet av de siste 2 månedene smakt en hel del forskjellige scones. Jeg har blitt litt hekta, og tenkte med det jeg skulle prøve å lage mine egne. I forsøket måtte jeg jo selvfølgelig bruke mine to favorittingredienser i bakst og frokost: sitron og tranebær.

Den siste tiden har jeg nemlig funnet ut at scones passer veldig bra, både til en rask frokost og en liten «ettermiddagssnacks» – begge i kombinasjon med en god kaffe. Det er også veldig enkelt å lage, har jeg funnet ut, og tar heller ikke spesielt lang tid.

Fyllet, altså sitron og tranebær, kan selvfølgelig byttes ut eller droppes. Eller du kan tilføre noe ekstra, for eksempel sjokolade eller nøtter. Mulighetene er mange, og jeg skal definitivt utforske flere variasjoner.

Etter grunnoppskriften jeg går ut i fra skal man bruke «buttermilk». Det er ikke noe man får tak i i norske dagligvareforretninger, men det er væsken som er igjen etter man har kjernet smør. Du kan dog lage en god erstatning uten å kjerne smør, nemlig ved å blande en syre i melken – være seg eddik eller sitron. I de amerikanske pannekakene jeg la ut for to uker siden valgte jeg eddik, denne gangen syns jeg det passet bedre med sitron. Smaken og resultatet blir for så vidt mye det samme.


Grove scones med tranebær og sitron

Antall: 12 stk.

IngredienserIMG_7315_Fotor
120 gr fibra fullkornsmel (kan byttes med vanlig hvetemel om ønskelig)
120 gr havremel
100 gr hvitt hvetemel + til utbaking
60 gr havregryn
30 gr sukker
1 ss bakepulver
1 ts natron
 ½ ts salt
1 stor sitron – skallet + saften av ½.
50 gr tranebær
75 gr smør – kaldt
2,5 dl melk

Start med å «sette» «buttermilken» ved å blande melk og saften fra en halv sitron – husk å skjær skallet av sitronen før du presser den, da er det mye enklere. Sett til side mens du steller i stand resten. Sett ovnen på 250°C.

Mål opp de tørre ingrediensene, inkludert sitronskall og tranebær og bland det hele i en bolle. Tilsett smør i klatter, rett fra kjøleskapet. Bland godt – det er best å bruke hendene. Når smøret er ordentlig smuldret opp i melet kan du tilsette den surnede melken og blande godt, du skal nå ha en svært klissete deig. Det er fortsatt best å bruke hendene.

IMG_7318_FotorIMG_7329_FotorIMG_7336_Fotor

Ha godt med mel på benken du skal jobbe på. Hell deigen ut på benken og ha mel på fingrene. Kna deigen lett sammen, til den er sammenhengende og uten å sitte fast i benkeplaten. Deigen skal ikke være myk som en gjærdeig, men skal være så den går fint å jobbe med uten at den bare henger fast i deig og benken. Del så deigen i tre emner og form disse runde og litt flate. Del hver av emnene i 4 nye emner ved å presse en deigskrape eller lignende gjennom deigen, og legg på et bakepapirkledt med noe mellomrom. Ha inn i ovnen, og senk temperaturen til 230°C. Stek midt i ovnen i ca 12-15 minutter. 13 minutter var perfekt i min ovn.

IMG_7345_FotorIMG_7354_FotorIMG_7356_Fotor


IMG_7369_Fotor

Bon appétit

Grove scones med tranebær og sitron

Aktiv tid 15 minutes
Passiv tid 15 minutes
Total Time 30 minutes
porsjoner 12 stk

Ingredienser

 • 120 gr fibra fullkornsmel
 • 120 gr Havremel
 • 100 gr hvetemel
 • 60 gr havregryn
 • 30 gr sukker
 • 1 ss bakepulver
 • 1 ts natron
 • 0,5 ts salt
 • 1 stor sitron skallet + saft av 0,5
 • 50 gr tranebær
 • 75 gr smør
 • 2,5 dl Melk

Instruksjoner

 1. Bland melk og saften av en halv sitron. Sett til side i ca 5 minutter. Sku ovnen på 250 grader.
 2. Bland de tørre ingrediensene, inkludert sitronskall fra 1 hel sitron og tranebær. Ha i smøret og smuldre det godt inn i melet. Tilsett melken og bland - det er best å bruke hendene. Du vil da ha en relativt løs og klissete deig.
 3. Ha godt med mel på benken og hell deigen ut på benken. Kna lett til du får en sammenhengende deig. Del i tre emner, som du former i sirkler. Del hver av emnene i 4 nye emner og ha over på et stekebrett.
 4. Skru ned temperaturen i ovnen til 230 grader og sett brettet midt i ovnen i ca 12-15 minutter - til sconesene er lett gylne. Ha over på en rist når de er ferdige. Kan spises umiddelbart eller fryses. Holder et par dager i pose på kjøkkenbenken.

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)