Kjøtt, Middag, Pasta, svin

Gnocchi med bacon- og tomatsaus

Jeg har lenge hatt lyst til å prøve meg på pasta, syns det er på tide å lage pasta selv. Her i forrige uke fikk jeg det imidlertid for meg at jeg i første omgang skulle teste ut pastaens potetbaserte søsken – nemlig gnocchien. Og det ble veldig godt, om img_1298_fotorjeg må si det selv! Kan jo legge til at samboeren er enig i denne påstanden.

Det å lage gnocchi var enklere enn jeg trodde, men det tar likevel litt tid – både passiv tid og arbeidstid – og egner seg kanskje best på en dag hvor ikke middagen skal stå klar på 30 minutter. Det er dog verdt det, gnocchi er supergodt, og ikke spesielt dyrt når du lager det fra bunnen. Det kan spises som forrett, som tilbehør til hovedrett, eller som hovedrett i seg selv – slik jeg har gjort her.

Jeg brukte potetsorten kerrs pink, men alt av potetsorter kan brukes. Har dog hørt at man bør bruke melne poteter, fremfor kokefaste, og tenker det har noe med evnen til å binde seg og danne riktig konsistens å gjøre. Andre melne potetsorter er for eksempel den kjente mandelpoteten og de mindre kjente pimpernell og troll.

Bacon- og tomatsausen er ganske konsentrert og har mye smak, på tross av relativt få råvarer. Dette er totaltsett en rett som metter godt, er enkelt og givende å lave og har en ganske ok pris. Fungerer fint i lunsjboksen ved eventuelle rester.


Gnocchi med bacon og tomatsausimg_1244_fotor

2 store porsjoner, eventuelt 6 forretter.

Gnocchi
6-700 g poteter – bør være en melen sort
ca 20 g eggeplomme
30 g parmesan – revet
50-60 g mel
 ¼ ts pepper
Bacon- og tomatsausimg_1309_fotor
150-200g bacon
2 sjalottløk – finhakket
2 fedd hvitløk – finhakket
ca 10 blader salvie
1 ss tomatpuré
3 modne tomater – kuttet i små biter
15 g parmesan – revet
pepper – smak til

Gnocchi

Start med å stikke hull i potetene med en gaffel. Bak potetene i ovnen på 225°C i ca 30-45 minutter, til potetene er gjennomstekt. La potetene kjøles ned et par minutter før du deler de i to og skraper ut potet»kjøttet». Ha potetene over i en finmasket sikt og trykk massen gjennom til potetene er forvandlet til en luftig mos. Ha finrevet parmesan, egg, mel og pepper i bollen og bland raskt sammen. Ha så den smuldrete «deigen» over på benken og «kna» lett. Det er dog viktig å bevare luftigheten, så ikke vær hardhendt med deigen, bare pass på at alt er godt blandet sammen slik at du får en sammenhengende deig.

img_1255_fotorimg_1261_fotorimg_1265_fotorimg_1271_fotor

Når potetene har blitt til en relativt sammenhengende masse er det på tide å rulle ut gnocchiene. Skjær av en liten bit av deigen, rull til en lang pølse og del videre i passe store biter. Dersom du ønsker kan du nå dekorere med det typiske «rillemønsteret». Det er ikke nødvendig hvis du ikke gidder eller får det til, men estetisk ser det penere ut, og i tillegg så lager denne teknikken både riller og en slags grop på baksiden, som begge samler opp saus, og dermed også smak. Det er ikke vanskelig, men det tok meg et par runder å få helt taket på det.

img_1281_fotor

Sett en gaffel opp ned på benken, bruk helst en gaffel med lange «tenner» og ha litt mel på benken ved siden av. Ta en gnocchi, rull den lett gjennom melet og legg den øverst på gaffelen. Press tommelen på gnocchien og rull den nedover gaffelen, slik at du ender med en «grop» på baksiden og riller på forsiden.

img_1293_fotorimg_1290_fotor

Kok opp en kjele med vann og tilsett salt. Ha gnocchiene i vannet og kok til de begynner å flyte. Ta de så ut av vannet og sett til side i en bolle, eventuelt rett i sausen.

Bacon- og tomatsaus

Begyn gjerne med sausen når potetene står i ovnen, det gjør ikke noe at den får litt tid i panna før gnocchien tilsettes.

Skjær bacon i små biter, finhakk sjalottløk og hvitløk, riv parmesan og kutt tomatene i små biter. Stek bacon i en middelsimg_1335_fotor varm panne. Av 12 trinn steker jeg på ca 8. Når baconet er sprøtt kan du ta det ut og sette til side, la så mye av fettet være igjen i pannen. Dersom det er mye fett i pannen kan du ta ut litt med et stykke tørkepapir, dersom det derimot er for lite fett kan du supplementere med smør.

Ha løk i pannen, og la det surre et minutt eller så, før du tilsetter hvitløken og 5-6 store salvieblader. Ta salviebladene ut etter de har surret et par minutter i pannen med fettet, løk og hvitløk, og finhakk disse sammen med 4-5 ekstra blader. Bland i tomatpuré og tilsett deretter hakkede tomater, sprøstekt bacon og revet parmesan. La det hele surre litt i pannen i noen minutter før du tilsetter salvie og smaker til med sort pepper. Når gnocchien er ferdig skal den blandes inn, så er det bare å kose seg!


img_1329_fotor

Bon appétit

Gnocchi med bacon- og tomatsaus

Aktiv tid 30 minutes
Passiv tid 20 minutes
Total Time 1 hour 20 minutes
porsjoner 2 store porsjoner

Ingredienser

gnocchi

 • 6-700 g melne poteter
 • 20 g eggeplomme
 • 20 g Parmesan
 • 50-60 g mel
 • 0,25 ts pepper

bacon- og tomatsaus

 • 150-200 g bacon i biter
 • 2 stk sjalottløk finhakket
 • 2 fedd hvitløk finhakket
 • 10 blader salvie
 • 1 ss tomatpuré
 • 2 stk moden tomat i biter
 • 15 g Parmesan finrevet
 • pepper

Instruksjoner

 1. Start med å stikke hull i potetene med en gaffel. Bak potetene i ovnen på 225°C i ca 30-45 minutter, til potetene er gjennomstekt. La potetene kjøles ned et par minutter før du deler de i to og skraper ut potet"kjøttet" og moser det gjennom en finmasket sikt. Ha finrevet parmesan, egg, mel og pepper i bollen og bland raskt sammen. Ha så den smuldrete "deigen" over på benken og "kna" lett. Ikke vær hardhendt med deigen, bare pass på at alt er godt blandet sammen til en sammenhengende deig.
 2. Skjær av en liten bit av deigen, rull til en lang pølse og del videre i passe store biter. Dersom du ønsker kan du nå dekorere med det typiske "rillemønsteret".Sett en gaffel opp ned på benken, bruk helst en gaffel med lange "tenner" og ha litt mel på benken ved siden av. Ta en gnocchi, rull den lett gjennom melet og legg den øverst på gaffelen. Press tommelen på gnocchien og rull den nedover gaffelen, slik at du ender med en "grop" på baksiden og riller på forsiden.
 3. Kok opp en kjele med vann og tilsett salt. Ha gnocchiene i vannet - gjerne i en 3del av gangen - og kok til de begynner å flyte. Ta de så ut av vannet og sett til side i en bolle, eventuelt rett i sausen.
 4. Mens du venter på at potetene skal bli ferdig i ovnen kan du begynne med sausen. Kutt bacon og tomater i små biter, finhakk sjalottløk og hvitløk og riv parmesan.
 5. Stek bacon til det er sprøtt, ta baconet ut av panna og behold så mye som mulig av fettet i pannen. Er det mye fett igjen kan du ta ut litt med et stykke tørkepapir, er det for lite fett i pannen kan du tilsette litt smør før du har i løken. La løken surre litt før du tilsetter hvitløk og hele salvieblader. Ta ut salviebladene etter et par minutter og tilsett tomatpuré. Finhakk salviebladene. Ha så i tomatene, parmesan og bacon. Smak til slutt til med pepper og tilsett salvie. Ha i gnocchien når den er ferdig kokt og server.

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)