Annet, Oslotips

Food truck Bonanza!

Å være opptatt av god mat er blitt veldig trendy og det er mange matarrangementer å velge mellom i helgene. På søndag var det Food truck bonanza på vippetangen, og jeg var der. Det var fantastisk vær, god stemning og en god del folk. Endelig er denne supre trenden begynt å slå røtter i Norge!

IMG_6243_Fotor

Food truck som konsept

En food truck er rett og slett en bil med et mobilt kjøkken i som serverer enkel mat til en billig penge – altså gatemat. Gatemat har vært sentralt i mange av verdens hjørner i mange 100 år, men selve food truck-trenden kommer fra USA. I USA har denne formen for servering røtter helt tilbake til 1600-tallet, hvor det sto matselgere på gatene i New Amsterdam – dagens New York. På 1800-tallet kom det første som kan minne om dagens food truck. Lenge var denne typen servering sett på som litt «arbeidsklasse», mens det de siste årene har opparbeidet seg en hip og trendy kultur rundt bilene. Når gourmetkokker sto uten jobb etter finanskrisen i USA i 2008 begynte mange å utfolde seg i disse bilene og begynte å eksprimentere med enkel, smakfull og billig mat. Dette skapte et helt nytt marked. Videre utviklet dette seg til å bli mange 1000 biler i USA og store eventer med mange titalls biler på samme sted.

Food trucker i Norge

I 2014 hevdet godt.no at den første food trucken kom til Norge. Dette er for såvidt ikke helt sant, da vi har hatt mobile kjøkken og matutsalgssteder over lang tid – hvilket selvfølgelig ble tatt opp i kommentarfeltet – men det er ikke helt feil heller. Disse food truckene var de første av den moderne modellen som kommer fra USA – kanskje med California i hovedsete. Altså IMG_6224_Fotorvar det da de første food truckene som ble drevet av anerkjente kokker med fokus på råvare og gourmet kom til Norge.

Selv om det stadig blir flere av denne typen mobile kjøkken er det ganske strenge regler for hvor man kan stå, og om man kan stå noe sted i det hele tatt. Per i dag er det kun 3 biler som er godkjente av Oslo kommune, men heldigvis er det mange flere enn det i området og de har et eget register på foodtruckene.com. Dersom du er av typen som er glad i gatemat og vil vite hvor du finner hva kan du også laste ned appen foodtrackr, som kan fortelle deg hvilke biler som er ute og hvor de er – samt hvilke eventer som er planlagt. Food truckene er forhåpentligvis kommet for å bli!

Food truck Bonanza Vippetangen

På søndag var det som nevnt bonanza på Vippetangen. Det var det største matbil-treffet som har forekommet i Norge (antageligvis med unntak av festivaler) og det var god stemning på brygga i det deilige sommerværet. Etter å ha tatt en rask titt på de 11 bilene som sto linet opp så jeg meg raskt ut én ting jeg hvertfall skulle ha: en sitron-marengsterte fra Anne på landet – desserten var med det i boks. IMG_6182_Fotor

Ellers var det et vanskelig valg – man vil jo aller helst prøve alt! Det hadde jeg dessverre ikke anledning til, og ettersom jeg tidligere har testet den mexicanske «4 gringos», ble ikke det denne gangen. Det skal dog nevnes at det ikke har noe med produktet å gjøre, for maten er kjempegod! Det var nok i større grad motivert av ønsket om å prøve noe nytt. Valget falt i første omgang på Ragnalokk – drevet av restauranten Lokk – av den grunn at jeg syns det er en av de mer spennende bilene. De er opptatt av ekte mat, laget på ekte råvarer og fra bunnen av. De endrer ofte menyen og kjører gjerne på med lokale råvarer. IMG_6216_FotorDenne gangen var det en byggryns risotto med svinenakke på menyen – og den var god. Til denne valgte vi å prøve oss på en jordbærlimonade fra Glør, som heller ikke skuffet.

Når det var tomt og magen fortsatt rumlet var det bare å forflytte seg videre – det er det som er så flott med mange på ett sted – og valget falt på L’único og deres Italienske «flat bread»-wrap med langtidsstekt svin (så det ut til) og en eple og fennikel salat. Veldig godt og friskt, men jeg savnet nok en noe mer krydret smak. Etter min mening hadde man kommet veldig lagt med å tilføre litt ruccola eller en dash nykvernet pepper. L’únicos konsept er italiensk mat på australsk vis – og både de italienske mattradisjonene og den australske «breeziness» skinner klart gjennom. I tillegg til de australske anene serverer de også et godt utvalg «brew»s fra det australske Bundaberg, inkludert den australske favoritten (i følge nettsiden til bundaberg) Bundaberg Ginger Beer, som jeg endte opp med. Godt valg, for i følge samboeren var det en ingefærøl som til og med de som i utgangspunktet ikke liker ingefærøl (les: samboeren) kan drikke. IMG_6232_Fotor

Etter dette var det tid for å bevege seg mot Anne på landet, en av Oslos 3 godkjente biler. Det er for såvidt med god grunn, for Anne på landet skuffer aldri og serverer alt fra hjemmelaget saft og sløsj til grillretter og dessert. Alt er hjemmelaget og håndlaget og råvarene er valgt etter sesong – helst selvplukket. På Vippetangen hadde de med seg en rabarbrasløsj, som jeg dessverre ikke fikk smak på fordi jeg var litt for opptatt av å sikre meg en sitron-marengspai. Jeg hørte derimot fra folk rundt meg at den smakte veldig godt og jeg har forstått det som at den er laget på rabarbra fra hagen og er fast inventar gjennom sommeren. Men altså, jeg kjøpte en sitron-marengspai til meg og en kanelbolle til min kjære – som dere kanskje husker er det hans absolutte favoritt. Samboeren smakte og sverger fortsatt på at mine er bedre (hehe) – faktisk verdens beste. Det er det jo vanskelig å slå, selvfølgelig.

IMG_6241_FotorMen nå til kronen på verket, nemlig paien som jeg hadde gledet meg til siden vi kom dit. Og den skuffet ikke. En sprø, men ikke hard, paibunn, perfekt sitroncurd og en luftig, myk og søt marengs med litt stive kanter – alt det beste som er å få av en sitron-marengspai. For meg var dette høydepunktet, men dessverre er ikke dette et fast tilskudd på menyen, så vidt jeg vet (men jeg vet jo ikke alt). Derfor skal jeg forsåvidt ikke love det, men så vidt jeg har forstått konseptet varierer det meste av innholdet fra dag til dag og sesong til sesong. Mitt råd er: dersom du liker bakverk med sitron, du møter på Anne på landet og de har sitron-marengspaien – kjøp den! Den er himmelsk.

Neste bonanza

Det er dessverre ikke laget et event for neste bonanza, men jeg lover å holde dere oppdatert på facebook når jeg finner ut av når det blir – så bare følg med! Det er definitivt verdt å ta turen.

Det står veldig ofte et par biler på Youngstorget og noen på rådhusplassen, men hvor bilene står når du ønsker mat kan du i det daglige sjekke på foodtrackr appen. Alt av det jeg har smakt har vært verdt hver krone og jeg blir glad inni meg av slikt. Håper du også finner noe som gleder deg!


♥♥♥

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)