Boller og Brød, Tilbehør

Focaccia

Focaccia er et italiensk flatt brød, ikke ulikt pizzadeigen. Brødet er mest kjent fra den nord-italienske kjøkkenet. Deigen består av mel med høyt proteininnhold, vann, salt, olivenolje og gjær. Det er alt du trenger for å lage en focaccia etter grunnoppskriften – det er veldig enkelt. Det er i mange oppskrifter brukt veldig mye olje, det er ikke nødvendig, du skal ikke bli våt på fingrene av å ta på focacciaen.

Focaccia blir ofte servert som forrett sammen med olje og eddik eller aioli, som tilbehør til en rekke retter eller det blir brukt som sandwichbrød. Det er svært allsidig, og er nok for mange nordmenn etterhvert uunnværlig på koldtbord, til tapas eller til grillingen.IMG_6906_Fotor

Det som er deilig med focaccia er at den kommer i utallige varianter og du kan toppe brødet med omtrent hva du måtte ønske – nok en gang er det kun fantasien som setter grenser. De mest vanlige toppingene er nok (i alle fall i Norge) rosmarin, timian, oliven og soltørket tomat – selvfølgelig i tillegg til flaksalt.

I denne oppskriften har jeg valgt å lage en veldig enkel variant. Den er eltefri, noe som betyr at den trenger god tid – men lite arbeid. Jeg har også valgt å bruke kun to smaksforsterkere; salt og rosmarin, hvilket gjør at denne passer utrolig godt til alle formål og er en super grunnoppskrift. Når det gjelder rosmarin må jeg si at jeg er en av de som egentlig ikke liker rosmarin særlig godt, men akkurat hva gjelder focaccia syns jeg det hører med, og det blir liksom ikke helt det samme uten. Bruk aller helst fersk rosmarin.

Dersom du ønsker å lage med andre toppinger kan du selvfølgelig kutte drastisk ned på mengden rosmarin, og den kan selvfølgelig droppes i helhet i deigen, dersom det er ønskelig.


Focaccia

IngredienserIMG_6895_Fotor
500 gr hvetemel
 ¼ ts tørrgjær
2 ts salt
ca 2 stilker rosmarin, anvend kun bladene – hakket
1 ts honning
3-3½ dl vann – ca 30°C
1 ss olivenolje
Topping:
1 stilk rosmarin – hakket
1 ss olivenolje
flaksalt (maldon, for eksempel)

Jeg valgte å bruke «vinjett hvetemel» fra regal, fordi det har et høyere gluteninnhold, hele 13%. Høyt gluteninnhold betyr sterkere glutennettverk, som til syvende og sist betyr luftig bakst, men du kan selvfølgelig uten problemer benytte helt vanlig hvetemel.

Bland det tørre i en bolle. Ha i honning og vann, bland godt. Deigen skal være fast, men litt klissete. Prøv deg litt frem, jeg endte med å bruke ca 3,5 dl vann. Dersom deigen blir for klissete kan du tilsette litt ekstra mel. Når deigen er blandet godt sammen skal den settes til side en god tid. Dekk til med plast og et kjøkkenhåndkle og la bollen stå på benken i 12-18 timer. Sist gang jeg laget brødet sto det 19 timer, da begynte deigen å få en litt surdeigs-aktig lukt.

IMG_6320_FotorIMG_6322_FotorIMG_6336_FotorIMG_6340_Fotor

Når deigen har stått på benken i 12-19 timer kan du helle den over i en bakepapirkledt form. Jeg brukte en form på 25×35 og fikk et brød med høyde på ca 2-3 cm. «Prikk» hull i deigens overflate med fingrene, lag gjerne hull nesten gjennom. Dekk så til med et klede og la deigen etterheve i minimum 1 time. Sist gang sto min deig å etterhevet i ca 3 timer.

Etter 1 time med etterheving kan du skru på ovnen på 225°C. Ta av kledet fra formen og ha over ca 1 ss olivenolje – godt fordelt over brødet. Topp deretter med rosmarin og salt. Stek midt i ovnen i ca  25-35 minutter. Toppen blir ganske fort hard, så sjekk under at brødet er gjennomstekt. Når du tar brødet ut av ovnen kan du la det stå i formen å avkjøle seg, gjerne med et klede over. Den steinharde skorpen vil av seg selv bli ganske mye mykere, men den vil fortsatt være litt sprø.

IMG_6877_FotorIMG_6884_Fotor

Dette fantastiske brødet er svært anvendelig, og kan brukes både som tilbehør til salater, supper, tapas eller grillmat, som forrett sammen med litt aioli eller olje- og eddikblanding, eller du kan lage superdigge sandwicher.


IMG_6895_Fotor

Bon appétit 

Focaccia

Aktiv tid 15 minutes
Passiv tid 25 minutes
Total Time 53 minutes

Ingredienser

Deig

 • 500 gr hvetemel gjerne et mel med høyt gluteninnhold
 • 0,25 ts tørrgjær
 • 2 ts salt
 • 2 stilker rosmarin bladene - hakket
 • 1 ts honning
 • 3-3,5 dl vann ca 30 grader
 • 1 ss olivenolje

Topping

 • 1 stilk rosmarin bladene - hakket
 • 1 ss olivenolje
 • 1-2 ts flaksalt

Instruksjoner

 1. Bland det tørre i en bolle. Tilsett honning og ca 3 dl vann. Bland sammen til du får en klissete men fast deig. Spe eventuelt på med ekstra vann ved behov. Samle deigen i en klump i bollen og hell over 1 ss olivenolje. Dekk bollen med plast og klede. La stå på benken i 12-18 timer.
 2. Etter hevingen kan du helle deigen over i en bakepapirkledt form på ca 25x35cm. "Prikk" små hull gjennom deigen med fingrene og dekk igjen med et klede. Sett til side minimum 1 time.
 3. Sett ovnen på 225 grader. Ta kledet av formen og spre 1 ss olivenolje over deigen. Topp deretter med rosmarin og flaksalt, før du steker brødet midt i ovnen i 25-35 minutter. Dersom brødet er veldig lyst under kan du flytte formen til nedre del av ovnen de siste minuttene.

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)