Boller og Brød, Frokost, Grov bakst, Helg, Lunsj

Eltefritt grovt speltbrød

For en måneds tid siden la jeg ut et innlegg med grunnoppskrift, teknikk og teorien bak eltefritt brød. I dag kommer en
slags oppfølger. Det er et eltefritt spelt- og rugbrød. Enkelt, godt og grovt – helt uten hvetemel og fortsatt luftig og godt. Jeg har laget dette brødet utallige ganger etter jul, og er etterhvert blitt svært fornøyd med resultatet. Håper du også blir fornøyd!

Oppskriften er enkel og krever lite aktiv tid. Sett deigen før du legger deg, så jobber deigen mens du sover og er klar til morgenen etter. Eventuelt kan du sette deigen når du står opp og bake ut brødet før du legger deg. Da kan du sette brødet til kjøling på en rist med et kjøkkenhåndkle over til neste morgen. Brødet bør ha stått til kjøling i minst 30 minutter før du legger over kjøkkenhåndkle.

Jeg har stortsett laget dette brødet med grov sammalt spelt, da «tåler» deigen mye vann, og jeg har brukt opp mot 5,5 dl vann. Sist jeg laget det brukte jeg fullkornsspeltmel, hvilket fungerte fint – men personlig syns jeg resultatet ble bedre med grovt sammalt mel. Prøv deg eventuelt litt frem med vannmengden.

Del 1 gjør du unna på 5 minutter. Start med å blande me, gjør, salt, linfrø og hirsefrø i en stor bolle. Tilsett vannet, og bland sammen til du får en fin, sammenhengende deig.  Sett på bollen på kjøkkenbenken med plast og et kjøkkenhåndkle over.

  

Del 2 tar noe lenger tid. Nå skal deigen «brettes». Har du hevekurv kan du gjøre dette rett på benken, har du ikke det kan du gjøre det på et stykke bakepapir. Start med en godt melet overflate – jeg pleier å bruke rugmel. Hell deigen over og start å brett deigen innover fra kantene. Når du har brettet 6-8 ganger kan du snu deigen, slik at brettesiden kommer ned. Husk å ha godt med mel på bakepapiret eller i hevekurven, slik at brødemnet slipper taket når du skal ha det over i gryta. Bruker du hevekurv kan du slenge over et håndkle, gjerne et litt fuktig ett, hvis ikke setter du bakebollen over brødemnet. La heve på benken i 1-1,5 time før neste steg.

   

Del 3 er like enkel som del 1. Når deigen har hevet i 1-1,5 timer kan du sette støpejernsgryta i ovnen og varme opp til ca 240-250°C. Det vil for de fleste ta ca 30 minutter å varme opp både ovn og gryte tilstrekkelig. Nå må du jobbe fort, så du mister så lite varme som mulig. Ta ut gryta og ta av lokket. Ha en neve havregryn i bunnen av kjelen og «hell» deigen over, så brettesiden kommer opp. Ha på lokket og sett i ovnen.

 

Etter 30 minutter kan du ta av lokket og skru ned varmen til 200°C. La brødet stå i 15-20 minutter før du har det ut av ovnen og over på rist. La brødet kjøle ned i minimum 30 minutter før servering, la det gjerne stå til det er helt nedkjølt.

Min erfaring er at dersom du ikke skjærer i brødet før det er helt avkjølt, vil det ta flere dager før det blir tørt. Det har nok noe med at når du ikke «åpner» brødet slipper du heller ikke væsken, i form av damp, ut av brødet. Du vil derfor få et mindre tørt brød, dersom det får stå på kjøkkenbenken et par dager.

Oppbevares innpakket i et kjøkkenhåndkle. Har du brødboks kan du legge det i denne. Har du ikke det kan det etterhvert lønne seg å legge håndkledet med brødet i i en brødpose. Da holder brødet, etter min erfaring, lengst mulig.

Eltefritt grovt speltbrød

Et kjempegodt og enkelt grovbrød

porsjoner 1 brød

Ingredienser

 • 200 gr siktet rugmel
 • 400 gr grov sammalt spelt
 • 1 ts tørrgjær
 • 2 ts salt
 • 30 gr linfrø
 • 40 gr hirsefrø kan byttes med andre kjerner/frø
 • 5 dl vann romtemperert
 • 1 håndfull havregryn

Instruksjoner

 1. Bland mel, gjær, salt, linfrø og hirsefrø. Bland i 5-5,5 dl romtemperert vann. Sett plast på bakebollen, legg over et kjøkkenhåndkle og sett på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

 2. Ha bakepapir på en ren flate og ha godt med mel på bakepapiret før du heller deigen ut på papiret. Brett deigen og legg den så med brettesiden ned på det melede bakepapiret. Har du en hevekurv kan du legge det brettede brødemnet i en godt melet kurv med brettesiden ned. La etterheve på benken i 1,5-2 timer.

 3. Når brødet har hevet på benken i 1-1,5 time kan du sette jerngryta i ovnen og skru den opp til 250 grader Når ovnen og kjelen er blitt varm, etter ca 30 minutter, skal brødet inn i ovnen - nå er det på tide å arbeide raskt. Ta ut kjelen, ta av lokket og strø i en håndfull havregryn. Hell brødet over, slik at brettesiden kommer opp, sett på lokket og ha kjelen tilbake i ovnen.

 4. La brødet stå i 30 minutter, ta deretter av lokket og skru ned varmen til ca 200 grader. Brødet skal nå stå i ca 15 minutter. Avkjøles på rist og nytes.

Bon appétit ♥

 

Hei! Legg gjerne igjen spørsmål eller kommentarer! Jeg er spent på å høre hva du synes :)